Viktor Orbán, maďarský premiér. Photo: TASR.

Maďarsko reaguje na rozhodnutie EK bojkotovať podujatia maďarského predsedníctva

Maďarsko v pondelok kriticky reagovalo na rozhodnutie Európskej komisie (EK), že na neformálnych zasadnutiach organizovaných maďarským predsedníctvom v Rade EÚ ju budú zastupovať len vyšší úradníci – a nie eurokomisári. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Európska komisia si nemôže vyberať inštitúcie a členské krajiny, s ktorými chce spolupracovať,“ napísal na sociálnej sieti X maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Tiež vyjadril pochybnosť, či sú všetky rozhodnutia EK založené na politickom zvážení. Maďarské predsedníctvo je podľa Bóku odhodlané skutočne spolupracovať s členskými krajinami EÚ i jej inštitúciami. „Sú pozvané na podujatia, ktorých cieľom je riešiť spoločné výzvy,“ uviedol.

Maďarsko od júla prevzalo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. O neúčasti eurokomisárov na podujatiach maďarského predsedníctva rozhodla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Reagovala na zahraničné návštevy v Rusku či Číne, ktoré na začiatok maďarského predsedníctva uskutočnil maďarský premiér Viktor Orbán, oznámil v pondelok hovorca EK Eric Mamer. Mamer na sociálnej sieti X zároveň spresnil, že sa neuskutoční ani návšteva kolégia komisárov v Budapešti. Stalo sa už tradíciou, že ministri vlády krajiny, ktoré preberá polročné rotujúce predsedníctvo, privítajú členov Európskej komisie, aby spolu prebrali priority predsedníctva a európskej agendy.

Viac..  Takmer 70 poslancov EP vyzvalo eurokomisiu prešetriť maďarské víza pre Rusov

Kinga Gálová, ktorá je podpredsedníčkou Orbánovej strany Fidesz, na sociálnej sieti X uviedla, že rozhodnutie EK je súčasťou kampane von der Leyenovej pred štvrtkovým hlasovaním Európskeho parlamentu o jej zotrvaní na poste predsedníčky EK na druhé funkčné obdobie. Gálová uviedla, že von der Leyenová využíva európske inštitúcie na politické vydieranie a nátlak – najmä voči Maďarsku. „Toto je neprijateľné a je to v rozpore so samotnou podstatou európskej spolupráce,“ napísala.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia nedostala odpoveď Budapešti na voľnejšie víza pre Rusov a Bielorusov

Európska komisia (EK) stále čaká na objasnenie maďarskej vlády týkajúce sa flexibility podmienok udeľovania víz …

Consent choices