nafta
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ sa chystá uvaliť dočasné clá na čínsku bionaftu

Európska únia (EÚ) sa chystá uvaliť dočasné clá na čínsku bionaftu po tom, čo zistila, že sa predáva na trhoch v európskom bloku za nespravodlivo nízke ceny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Európska komisia, ktorá dohliada na obchodnú politiku EÚ, podľa dokumentu zverejneného v piatok, na základe vyšetrovania navrhla stanoviť dočasné clá vo výške od 12,8 do 36,4 %. Zaviesť ich majú v polovici augusta. Vyšetrovanie má pokračovať do februára, kedy by mohli byť stanovené konečné clá na päť rokov. EÚ už zaviedla dočasné clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne pre nespravodlivé dotácie. V prípade bionafty sú navrhované clá vo výške 12,8 % pre produkty EcoCeres Group, 36,4 % pre produkty spoločnosti Jiaao Group vrátane Zhejiang Jiaao Enproenergy Co a 25,4 % pre export spoločnosti Zhuoyue Group vrátane Longyan Zhuoyue New Energy Co.

Európska rada pre bionaftu (EBB), ktorá podala sťažnosť, začiatkom tohto mesiaca uviedla, že záplava lacnej bionafty z Číny má ničivý vplyv na produkciu EÚ. Spoločnosť Chevron Renewable Energy Group už preto prepustila zamestnancov v Nemecku, koncern Shell pozastavil výstavbu v holandskom závode, BP pozastavil projekt v Nemecku a Argent Energy zatvorila biorafinériu, uviedla EBB. „Hoci čínsky dovoz nie je jediným dôvodom týchto rozhodnutí, dumpingová bionafta prispela k ťažkostiam, ktorým výrobcovia čelia,“ uvádza sa v správe.

Viac..  Martin Hojsík: Je nevyhnutné, aby sme Ukrajinu nenechali padnúť

Čínske spoločnosti vyviezli v roku 2023 do Európskej únie 1,8 milióna ton bionafty, čo predstavuje 90 % všetkého čínskeho vývozu bionafty. Európska asociácia pre odpadové a pokročilé biopalivá uviedla, že tieto opatrenia víta a zároveň verí, že povedú k normalizácii trhových podmienok z „extrémne nepriaznivej“ situácie od konca roku 2022.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Orban

Orbán: EÚ smeruje k „studenej ekonomickej vojne“ s Čínou

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia (EÚ) smeruje k „ekonomickej studenej …

Consent choices