Josep Borell, šéf únijnej diplomacie. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Borrell: Ministri EÚ budú diskutovať o Orbánových zahraničných cestách

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na pondelkovom zasadnutí hovorili o „neprijateľných“ zahraničných cestách maďarského premiéra Viktora Orbána. Uviedol to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Budeme diskutovať o tom, čo sa stalo, a o postojoch maďarskej vlády,“ avizoval Borrell. Dodal, že členské krajiny EÚ budú musieť o tejto veci diskutovať pred prijatím prípadných rozhodnutí o tom, ako zvládnuť maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v nasledujúcich mesiacoch. Je neprijateľné, aby maďarská vláda obviňovala EÚ z podpory vojny, cituje server atv.hu šéfa diplomacie EÚ, ktorý inicioval na pondelok samostatné stretnutie s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Borrell pripomenul, že šéf maďarskej diplomacie obvinil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Úniu z podpory vojny. „Je to úplne neprijateľné. EÚ nepodporuje vojnu. Európska únia nie je na strane vojny,“ podčiarkol s poznámkou, že EÚ podporuje Ukrajinu v jej vojne proti agresii. Európska únia chce v súlade s Chartou OSN vojnu ukončiť, zdôraznil vysoký predstaviteľ Únie.

Viac..  EK žaluje Maďarsko pre zákon o ochrane národnej suverenity

Orbán v júli navštívil Ukrajinu, Rusko, Čínu a Spojené štáty, pričom tieto zahraničné cesty označil za „mierovú misiu“. Lídri EÚ v reakcii uviedli, že maďarský premiér počas nich nehovoril v mene 27-členného bloku. Európsky parlament (EP) minulý týždeň schválil rezolúciu, ktorou odsúdil stretnutie Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli. Kroky maďarského premiéra poslanci EP označili za hrubé porušenie zmlúv a spoločnej zahraničnej politiky EÚ. Dodali, „že by Maďarsko malo niesť následky“.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. V …

Consent choices