Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Michal Wiezik ostro proti ministrovi životného prostredia: Taraba je najhorší minister akého sme mali. KOMENTÁR

Tarabova agenda antiministra životného prostredia je jednoduchá; rušiť obmedzenie pre ťažbu dreva, obmedzenia lovu chránených druhov, obmedzenie pre výstavbu, obmedzenia znečisťovania – rušiť ochranu prírody. A treba uznať ide mu to vcelku dobre – ničí sa ľahšie, ako buduje.

Je to jasne najhorší minister životného prostredia akého sme mali. Nie pre jeho nenávisť voči prírode, a ani pre nulovú odbornosť, ale pre spôsob, akým nezvláda chod ministerstva.

Jeho personálna politika spôsobila kolaps pracovnej agendy ministerstva. V čase Plánu obnovy to bude veľmi drahé. MŽP prepadá, osem kľúčových kapitol má kritický sklz. Celkové zlyhanie plnenia nás má stáť dve miliardy a Tarabov rezort má na tomto prepade najväčší podiel. A to je len plán obnovy. Ďalšie miliardy má MŽP čerpať zo štrukturálnych a kohéznych fondov, je takmer isté, že za Tarabu nebude.
Mám pocit, že Tomáš Taraba býval jednotkár, možno dvojkár. Taký ten trochu protekčný, aký býval asi v každej gymnaziálnej triede. Výrečný, suverénny, schopný rozprávať aj o veciach na ktoré nebol pripravený. Predpokladám, že vačšinou to stačilo, a keď nie, nejak to vybavil prominentný rodič…

Teraz to ale na jednotky nevyzerá. Práve naopak, Taraba sa dostal do klubu “štvorkárov”, a ešte aj v ňom prepadá. Osemnásobný reparát rezortu ktorý riadi, z neho robí najhoršieho ministra Slovenska.

Za normálnych okolností, by v záujme vládnej koalície prišiel o ministerský post. Toto ale nie sú normálne okolnosti, toto je štvrtá Ficova vláda, ktorej členovia majú nulový manévrovací priestor, navzájom sa potrebujú, zároveň držia pod krkom, a tak ostávajú v jednom veľkom kŕči.

Viac..  Michal Wiezik: Nedávne záplavy sú dôsledkom klimatickej krízy, budú čoraz častejšie. VIDEOKOMENTÁR

Dobrou správou je, že vláda na európske peniaze nerezignuje. Zjavne si uvedomuje, že bez nich fungovať nevie, a tak, zatlačená do kúta, pristupuje k novelizácii novelizovaných noviel trestného zákona…

Otázkou zostáva, či si vláda v tomto duchu dokáže umravniť aj neschopného no asertívneho ministra životného prostredia. Sledovať jeho snahy o oslabenie ochrany národných parkov, prípravu na masívnu ťažbu dreva v nich, podozrivý pogrom na medvede, v čase, kedy nám hrozí ďalší európsky súdny spor, a tvrdý prepad v čerpaní európskych fondov je veľmi znepokojivé.

Antiminister Taraba robí Slovensku medvediu službu a následky jeho krokov bude treba náročne hasiť. Vyzerá to žiaľ tak, že vláda stále nie je na intervenciu pripravená, riskujúc miliardy európskych prostriedkov zotrváva v kŕči. Spolu s ňou celé Slovensko. A to ako jediné za kroky vlády ponesie následky.

Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Národný park Poloniny čaká na zonáciu, žiaľ celý proces stojí. VIDEOKOMENTÁR

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices