lietadlo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Letecká doprava je v Európe populárna ako pred vypuknutím pandémie

Letecká doprava je v Európe opäť taká populárna ako pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19. Na údaje medzinárodného združenia európskych letísk Airports Council International – ACI Europe upozornil denník The Brussels Times, informuje bruselský spravodajca TASR.

Údaje ACI Europe naznačujú, že počet cestujúcich leteckou dopravou prvýkrát po pandémii opäť dosiahol úroveň spred vypuknutia koronakrízy. V prvom polroku 2024 sa počet cestujúcich na európskych letiskách zvýšil o 9 % v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2023. Aj v porovnaní s rokom 2019, spred pandémie covidu, to predstavuje malý nárast o 0,4 %. „Náš priemysel konečne zatočil s pandémiou,“ informoval generálny riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec v tlačovej správe. A dodal, že európske letiská čaká „najlepšie leto“, čo sa týka osobnej dopravy.

O rast leteckej dopravy v rokoch po pandémii sa zaslúžili najmä rekreačné pobyty a dovolenky a nízkonákladoví prepravcovia. V prvej polovici tohto roka rástla najmä medzinárodná letecká doprava (+10,3 %), ale rast zaznamenala aj vnútroštátna letecká doprava – o 4,2 %.

Najväčší rast zaznamenali letiská, ktoré sa spoliehali predovšetkým na dopyt poháňaný voľnočasovými aktivitami a krátkodobými návštevami priateľov a príbuzných – týkalo sa to napríklad letísk v Poľsku (+24,5 %), Grécku (+23,9 %), na Malte (+19,1 %), ale aj v Luxembursku (+ 16,9 %), Portugalsku (+14,2 %) a Chorvátsku (+13,6 %). Stále však existujú veľké rozdiely medzi krajinami EÚ, keď letiská vo Fínsku, Slovinsku, Bulharsku a Švédsku sú ešte ďaleko od úplného zotavenia po pandémii.

Viac..  I. Schnabelová: Ekonomika eurozóny stagnuje a trh práce slabne

To, ako bude situácia vyzerať ďalej, podľa ACI Europe bude do značnej miery závisieť od toho, či dopyt po letenkách zostane odolný a udrží sa aj počas jesene. „To, čo nám nedá spávať, je otázka, či budú štáty schengenu skutočne pripravené na spustenie prevádzky systému vstupu/výstupu EÚ EES, plánovaného na budúci november. Ak nie, môžeme sa dočkať veľkých výpadkov v doprave,“ upozornil Jankovec.

EES je automatizovaný systém, ktorý bude EÚ využívať na automatické monitorovanie prekračovania hraníc štátnymi príslušníkmi tretích krajín, čiže mimo EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarska. Úlohou systému je zbierať údaje o hraničných prechodoch štátnych príslušníkov tretích krajín na vonkajších hraniciach EÚ a zrušiť pečiatkovanie pasov.

Zozbierané údaje zahŕňajú okrem iného meno a dátum narodenia cestujúceho, ako aj dátumy vstupu a výstupu do a z EÚ.
Štatistiky ACI Europe sa neobmedzujú len na Európu, ale zahŕňajú aj údaje o počte cestujúcich v leteckej doprave v Turecku, Rusku, Izraeli a Strednej Ázii, čo predstavuje 500 letísk v 55 krajinách.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

letecka preprava

EK: nové usmernenia pre lepšiu zrozumiteľnosť práv cestujúcich v leteckej doprave

Komisia uverejnila revidované výkladové usmernenia o právach cestujúcich v leteckej doprave, ktoré uľahčia dodržiavanie predpisov a zharmonizujú presadzovanie …

Consent choices