Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Medzinárodný deň svetového domorodého obyvateľstva: EÚ chráni práva domorodcov

Európska únia sa zasadzuje za plné rešpektovanie a ochranu ľudských práv vrátane práv pôvodného obyvateľstva. Pri príležitosti Medzinárodný dňa svetového domorodého obyvateľstva 9. augusta to uviedla Rada EÚ (členské krajiny), informuje bruselský spravodajca TASR.

Rada EÚ pripomenula, že aj napriek svojej bohatej histórii a kultúram mnoho domorodých obyvateľov zostáva medzi najviac marginalizovanými komunitami na svete. „Rastúca konkurencia v oblasti prírodných zdrojov a pôdy, ako aj trojitá planetárna kríza zmeny klímy, straty biodiverzity a znečistenia ohrozujú najmä domorodé obyvateľstvo. EÚ si uvedomuje potrebu zabezpečiť, aby ekologický prechod bol spravodlivý a inkluzívny. Aby boli nevyhnutné odvážne rozhodnutia a iniciatívy udržateľné, musia plne rešpektovať a chrániť ľudské práva vrátane práv pôvodného obyvateľstva. EÚ sa riadi touto zásadou pri tvorbe politiky vrátane nariadenia o odlesňovaní, zákona o kritických surovinách a smernice o povinnej starostlivosti o udržateľnosti podnikov,“ uvádza sa vo vyhlásené Rady EÚ pre médiá.

Rada EÚ pripomenula, že okrem iných cielených projektov Únie na podporu domorodých obyvateľov na celom svete, funguje Indigenous Navigator, čiže súbor nástrojov vyvinutých domorodými obyvateľmi a pre nich, ktorý informuje o stratégiách EÚ na presadzovanie klimatických zmien, ľudských práv a environmentálnej náležitej starostlivosti a umožňuje ich presadzovať v praxi.

Viac..  Cena pre občiansku spoločnosť: prijímanie prihlášok je otvorené

V dokumente Rady EÚ sa zdôrazňuje, že pri príležitosti Medzinárodného dňa svetového domorodého obyvateľstva EÚ opätovne potvrdzuje svoj záväzok podporovať pôvodné obyvateľstvo v rámci Únie aj mimo nej a rešpektovať, chrániť a napĺňať ich práva stanovené v Deklarácii OSN o právach pôvodného obyvateľstva a medzinárodné právo v oblasti ľudských práv.

(TASR)

O mam

Consent choices