investicie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Dôvera investorov v eurozóne je najnižšia za deväť mesiacov

Investorom v eurozóne sa v auguste 2024 zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku regiónu klesla už druhý mesiac po sebe a viac, ako analytici očakávali, na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Bloomberg.

Podľa ZEW kľúčový indikátor ekonomického sentimentu pre eurozónu, ktorý vyjadruje očakávania investorov na najbližších šesť mesiacov, v auguste 2024 strmo klesol až o 25,8 bodu na deväťmesačné minimum 17,9 bodu. Tento výsledok výrazne zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali, že sa index zníži len na 35,4 z júlových 43,7 bodu.

Prieskum odhalil, že v auguste približne 54,3 % opýtaných analytikov neočakávalo žiadne zmeny v ekonomickej aktivite eurozóny, 31,8 % predpovedalo zlepšenie a 13,9 % jej zhoršenie. Čiastkový indikátor súčasnej ekonomickej situácie v euroregióne však tento mesiac vzrástol o 3,7 bodu na -32,4 bodu a inflačné očakávania sa zvýšili o 2 body na -39,1 bodu.

Viac..  ECB považuje september za vhodný čas na prehodnotenie menovej politiky

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

investicie

V eurozóne nálada investorov mierne klesla, v Nemecku sa zlepšila

Investorom v Nemecku sa v januári prekvapujúco zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. …

Consent choices