Facebook
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Komisia žiada spoločnosť Meta o informácie podľa aktu o digitálnych službách

Komisia zaslala spoločnosti Meta žiadosť o informácie podľa aktu o digitálnych službách. Meta má Komisii poskytnúť viac informácií o opatreniach, ktoré prijala na splnenie povinností poskytnúť výskumným pracovníkom prístup k údajom, ktoré sú verejne prístupné na online rozhraní Facebooku a Instagramu.

Komisia konkrétne požaduje informácie o obsahovej knižnici spoločnosti Meta a aplikačnom programovacom rozhraní (API) vrátane ich kritérií oprávnenosti, postupu podávania žiadostí, prístupných údajov a funkcií. Komisia 30. apríla 2024 začala formálne konanie proti spoločnosti Meta podľa aktu o digitálnych službách, ktoré stále prebieha.

Jedna zo sťažností sa týka nedostupnosti účinnej občianskej diskusie tretích strán v reálnom čase a nástroja na monitorovanie volieb pred voľbami do Európskeho parlamentu a národnými voľbami, ako aj poskytovania prístupu výskumníkov k verejne dostupným údajom. S cieľom zmierniť obavy Komisie v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu zaviedla Meta koncom mája nové funkcie v CrowdTangle, konkrétne 27 nových verejných vizuálnych prehľadov v reálnom čase, jeden pre každý členský štát, s cieľom umožniť tretím stranám občiansku diskusiu a monitorovanie volieb v reálnom čase. Tieto funkcie však už boli ukončené. Spoločnosť Meta musí poskytnúť požadované informácie do 6. septembra 2024. Na základe posúdenia odpovedí Komisia určí ďalšie kroky, ktoré by mohli zahŕňať predbežné opatrenia a rozhodnutia o nesúlade.

Viac..  P. Sánchez: EÚ musí prehodnotiť clá na čínske elektromobily

Komisia môže akceptovať aj záväzky spoločnosti Meta s cieľom napraviť problémy vznesené v konaní. Podľa článku 74 ods. 2 aktu o digitálnych službách môže Komisia v reakcii na žiadosť o informácie uložiť pokuty za nesprávne, neúplné alebo zavádzajúce informácie. V prípade, že neodpovie, môže Komisia vydať formálnu žiadosť rozhodnutím. V tomto prípade by neposkytnutie odpovede v určenej lehote mohlo viesť k uloženiu pravidelného penále.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

facebook

Orgány na ochranu spotrebiteľov v EÚ preverujú platobný model spoločnosti Meta

Orgány na ochranu spotrebiteľov v Európskej únii (EÚ) preverujú zavedenie nového platobného modelu internetovej spoločnosti …

Consent choices