Nežná revolúcia, koniec totality. PHOTO: TASR

EÚ aj v roku 2024 vzdáva úctu všetkým obetiam totalitných režimov na celom svete

Európska únia aj tento rok vzdáva hold všetkým tým, ktorí sa stali obeťami totalitných režimov na celom svete. Vo štvrtok to v spoločnom vyhlásení pri príležitosti Európskeho dňa pamiatky obetí všetkých totalitných a autoritárskych režimov uviedli podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová. Informuje o tom spravodajca TASR.

Európsky deň pamiatky obetí všetkých totalitných a autoritárskych režimov známy aj ako Európsky dňa spomienky na obete stalinizmu a nacizmu si Európania na podnet Európskeho parlamentu pripomínajú od roku 2009.„23. augusta 1939 Nemecko a Sovietsky zväz podpísali pakt Molotov – Ribbentrop, ktorý pripravil pôdu pre nacistické a sovietske násilie a okupáciu v celej Európe a umožnil protivníkom vyčleniť si sféry vplyvu vo východnej Európe. O 85 rokov neskôr vzdávame hold tým, ktorí sa stali obeťami totalitných režimov na celom svete, odvážnym mužom a ženám, ktorí riskovali a prišli o život v boji proti utláčateľským mocnostiam, a tým, ktorí aj dnes čelia takýmto režimom,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Predstavitelia eurokomisie zdôraznili, že je nevyhnutné uchovávať historickú pamäť a pripomínať si hrôzy totalitných zločinov, aby bolo možné sa s minulosťou vyrovnať a zabezpečiť, že sa už nebude opakovať. Podľa ich vyhlásenia demokracia je výhoda, ktorú nemožno považovať za samozrejmosť a treba ju neustále pestovať. „V posledných rokoch sme boli svedkami toho, ako sa demokracia stala terčom síl, ktoré chcú oslabiť štruktúru našich hodnôt,“ uviedli eurokomisári s dodatkom, že na hraniciach EÚ vidieť brutálnu agresívnu vojnu proti Ukrajine. „Nikto by už nikto nemal trpieť v totalitnom režime,“ odkázali zástupcovia exekutívy EÚ a spresnili, že tým, že v júni tohto roku si Európania zvolili nových zástupcov do Európskeho parlamentu, dali jasný signál, že treba pokračovať v ochrane základných hodnôt, na ktorých bola vybudovaná Európska únia.

Viac..  Frakcia ECR víta novú stranu, ktorú založila Marion Maréchalová, vnučka Le Pena

Európska komisia podporuje projekty v celej Európe, ktoré sa zaoberajú históriou totalitných zločinov a podnecujú ich pripomínanie pre budúce generácie. Nový program EK s názvom „Občania, rovnosť, práva a hodnoty“ podporuje napríklad iniciatívy zamerané na pripomínanie si príčin a následkov totalitných režimov ako sú nacizmus, fašizmus, stalinizmus a iné totalitné komunistické režimy.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Pán premiér, budete posielať zbrane totalitným režimom aj naďalej?

„Premiér Robert Fico sa nám po celý čas snaží predať svoj obraz mierotvorcu, v skutočnosti …

Consent choices