Afrika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ posiela 122 miliónov eur na humanitárnu pomoc v oblasti Afrického rohu

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že EÚ uvoľnila ďalších 122 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre oblasť Afrického rohu, lebo tento región aj naďalej čelí dôsledkom vojnových konfliktov a prírodných katastrof v podobe sucha a záplav. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia upozornila, že vyčlenené financie pomôžu riešiť najnaliehavejšie potreby zraniteľných skupín obyvateľstva. Zaistia najmä dodávky potravín a výživy, ale aj vody a základnej hygieny v miestach s vysokým rizikom prepuknutia chorôb. Financovanie bude určené partnerom EÚ pracujúcim v Etiópii (42 miliónov eur), Somálsku (40 miliónov eur) a Južnom Sudáne (40 miliónov eur). Vďaka tomuto dodatočnému financovaniu sa celková pomoc EÚ pre oblasť Afrického rohu v tomto roku vyšplhala na viac ako 421 miliónov eur, pričom v apríli Únia zaslala vyše 56 miliónov eur v reakcii na dôsledky krízy v Sudáne.

Región Afrického rohu podľa správ EK čelí zložitým a rozsiahlym humanitárnym krízam spôsobeným najmä vojnovými konfliktmi a prírodnými katastrofami, ktoré zhoršuje zmena klímy. Viac ako 70 miliónov ľudí v tejto zóne potrebuje bezprostrednú humanitárnu pomoc. Veľmi vážna je humanitárna situácia v Etiópii, kde sa v súčasnosti vyše 10 miliónov ľudí ocitlo v kritickej potravinovej neistote. V celej krajine je vnútorne vysídlených viac ako 4,5 milióna osôb, pričom Etiópia zároveň hostí vyše milióna utečencov, vrátane nedávnych prisťahovalcov zo Sudánu. Paralelne s tým a niekedy na rovnakých miestach ako iné krízy sa vyskytujú aj ohniská infekčných chorôb, ako je malária, cholera a osýpky.

Viac..  Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

Somálsko zostáva jednou z najväčších humanitárnych kríz vo svete. Takmer sedem miliónov ľudí potrebuje pomoc na záchranu života. Po prekonaní historického sucha, krajina počas obdobia dažďov v rokoch 2023 a 2024 bola zasiahnutá nadpriemernými zrážkami a záplavami, ktoré prinútili tisíce ľudí k vysídleniu a vyvolali vypuknutie cholery na nových miestach.

Južný Sudán zažíva tento rok ostrú hospodársku krízu. Ozbrojený konflikt v susednom Sudáne zvyšuje vysídľovanie a zraniteľnosť obyvateľstva. Očakáva sa, že najmenej 80.000 ľudí bude toto leto v podmienkach podobných hladomoru. Vyhliadka na nové povodne od septembra je znepokojujúca, najmä pre oblasti, ktoré sa ešte nespamätali z predchádzajúcich štyroch po sebe nasledujúcich rokov povodní.

O mam

Odporúčame pozrieť

humanitarna pomoc

Európska únia uvoľní na humanitárnu pomoc krajine ďalších 53,7 milióna eur

Európska únia poskytne najzraniteľnejším obyvateľom Etiópie ďalšiu humanitárnu pomoc vo výške 53,7 milióna eur. Oznámil …

Consent choices