Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Slovenské národné povstanie je pre mňa veľmi osobná záležitosť

Dnes som mal tú česť ako podpredseda Európskeho parlamentu zastupovať jeho predsedníčku Robertu Metsolu na oslavách SNP v Banskej Bystrici.

Slovenské národné povstanie je pre mňa veľmi osobná záležitosť. Môj nevlastný dedo, Jozef Sondej, musel za fašistického Slovenského štátu narukovať do armády. Bol v Trnavskej posádke, ktorá sa na podnet generála Goliana pridala do povstania.
30. augusta opustil s posádkou Trnavu a 1. septembra dorazili do Žarnovice, kde ich reorganizovali na pluk Dunaj a v nasledujúce dni sa zapojili do bojov proti fašistom.

Neviem ako a kedy, ale môjho deda zajali a skončil v koncentračnom tábore Mauthausen. Mal veľké šťastie, pretože ako automechanik skončil v dielňach a koncentrák prežil.

Som hrdý na odkaz môjho deda. SNP je jedna z najväčších udalostí v našich dejinách – príbeh odvahy a boja za slobodu proti fašistickej totalite. Príbeh boja za budúcnosť Slovenska, za správnu vec aj keď môže zdať, že je to márne. Brániť slobodu a demokraciu, postaviť sa totalitnému režimu a agresorovi so zbraňou v ruke nebolo, nie je a nebude nikdy márna snaha. Na hrdinstvo a obetu mužov, žien aj detí SNP nesmieme nikdy zabudnúť.

Viac..  Europoslanci zo SR hodnotia portfólio pre Šefčoviča rôzne, od ocenenia po fiasko

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: EÚ zaostáva za USA a Čínou, musíme to zastaviť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Draghi: …

Consent choices