Vlajka Iránu. PHOTO: PHOTO: © European Union 2020

P. Stano: EÚ dôrazne zareaguje na dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska

Dodávka iránskych balistických rakiet do Ruska predstavuje ďalšiu vojenskú eskaláciu a Európska únia na to dôrazne zareaguje. Uviedol to v utorok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Diplomatická služba EÚ už v tejto súvislosti na žiadosť svojho šéfa Josepa Borrella predložila členským krajinám „rozsiahly súbor rozhodných a cielených opatrení“ proti Iránu, povedal Stano. Opatrenia podľa jeho slov nadobudnú účinnosť v prípade, ak ich schváli všetkých 27 členov EÚ. „Potvrdzujeme, že sme dostali dôveryhodné informácie o dodávkach iránskych balistických rakiet do Ruska. Borrell vo svojich bilaterálnych kontaktoch s iránskymi partnermi neustále varoval Irán pred takýmto rozhodnutím,“ dodal Stano.

Hovorca uviedol, že transfer balistických rakiet je v rozpore s Chartou OSN, medzinárodným právom a medzinárodným humanitárnym právom. „Dodávka balistických rakiet pravdepodobne pomôže ruskej eskalačnej bombardovacej kampani proti ukrajinským civilistom, mestám a civilnej infraštruktúre, čím sa ešte viac zvýšia civilné obete,“ povedal. Teherán tvrdenia o dodaní balistických rakiet do Ruska popiera.

Viac..  EÚ žiada humanitárne prestávky v Gaze z dôvodu očkovania proti detskej obrne

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

kladivko, sud

Všeobecný súd EÚ potvrdil sankcie prijaté voči ruskej finančnej spoločnosti NSD

Všeobecný súd EÚ v stredu oznámil, že potvrdil reštriktívne opatrenia prijaté voči ruskej finančnej spoločnosti …

Consent choices