Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

Beňová: Musíme viac počúvať argumenty poľnohospodárov, nie aktivistov

Na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu sa budú poslanci zaoberať aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva Európskej únie. Má ísť o reakciu Komisie na masívne protesty a demonštrácie poľnohospodárov z rôznych európskych krajín, ktoré sa konali pred niekoľkými mesiacmi.

„Poľnohospodári v mnohých európskych mestách vtedy protestovali, pretože Leyenovej Komisia svojimi krokmi dlhodobo ohrozovala ich živobytie a konkurencieschopnosť,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Dôvodom boli napríklad vysoké ceny pohonných hmôt, drahé úvery, či nedostatočná ochrana poľnohospodárov pred lacným dovozom poľnohospodárskych plodín z Ukrajiny.

Bohužiaľ sa zdá, že záverečná správa zo strategického dialógu len nedostatočným spôsobom reaguje na viaceré problémy, ktorým poľnohospodársky sektor v súčasnosti čelí. „Je pritom naozaj kľúčové viac počúvať argumenty poľnohospodárov a dôsledne ich zohľadňovať pri tvorbe nových politík,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Miriam Lexmann: KDH upozorňuje na “nenápadnú” návštevu zástupcov vlády v komunistickej Číne

Je potrebné sa zamerať na spravodlivejšie nastavenie systému platieb, ako aj zosúladiť podmienky a regulácie platiace našich poľnohospodárov s tými, ktoré majú poľnohospodári vo svete. „Týka sa to aj často nasilu pretláčaných environmentálnych pravidiel, ktoré musia do budúcnosti prestať napĺňať očakávania rôznych aktivistov a naopak začať konečne zohľadňovať reálne možnosti farmárov,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Nevylučujeme spoluprácu s S&D, odmietame Patriotov pre Európu

Slovenská strana Smer-SD nevylučuje v budúcnosti opätovnú spoluprácu s europarlamentnou frakciou Progresívna aliancia socialistov a …

Consent choices