Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci zo SR hodnotia portfólio pre Šefčoviča rôzne, od ocenenia po fiasko

Portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť navrhnuté pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v budúcej exekutíve EÚ vnímajú slovenskí europoslanci z rôznych frakcií rozlične. Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík (Obnovme Európu/Progresívne Slovensko) hovorí pri Šefčovičovi o silnom portfóliu, avšak kriticky o strate podpredsedníckej funkcie v eurokomisii. Členka Európskej ľudovej strany (EPP) – najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente (EP) – Miriam Lexmann (KDH) si naňho chystá „tvrdé otázky“ a pre nezaradenú poslankyňu Katarínu Roth Neveďalovú (Smer-SD) je jeho nominácia dôkazom, že SR je naďalej pevnou súčasťou únijného bloku, informuje TASR.

K zisku silnejšieho portfólia v podobe obchodu a hospodárskej bezpečnosti prispeli podľa podpredsedu EP Hojsíka dlhodobo dobré vzťahy a dôvera medzi Šefčovičom a predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. „Bude tak mať na starosti aj znižovanie našej závislosti od fosílnych palív z Ruska,“ spresnil Hojsík. Pre slovenského eurokomisára však šéfka EK nenavrhla pozíciu výkonného podpredsedu, hoci túto funkciu zastával v končiacom funkčnom období. Podpredseda EP tvrdí, že za to pravdepodobne môže slabá pozícia slovenského premiéra a prezidenta na európskej politickej scéne.

Roth Neveďalová ocenila udelenie oblasti obchodu a hospodárskej bezpečnosti pre Šefčoviča. Ten má podľa nej v tejto oblasti veľa skúseností. Dodala, že jeho úlohou bude aj podpora zahraničného obchodu. Považuje za dobrý signál, že EÚ sa chce ďalej zaoberať spoluprácou s inými krajinami sveta. „Myslím si, že je to dôkazom toho, že Slovensko je pevnou súčasťou EÚ a že je relevantným hráčom a partnerom,“ povedala pre TASR. Miriam Lexmann vníma hospodársku bezpečnosť z dôležitú tému. „Vzhľadom na to, že momentálne vediem vážny spor s našou vládou o tom, že nechráni našu ekonomickú bezpečnosť pri svojich investičných krokoch, pripravím si pre pána Šefčoviča tvrdé otázky,“ avizovala Lexmann.

Viac..  Orbán: EÚ je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna

Podľa Milana Uhríka (Európa suverénnych národov, Republika) je portfólio pridelené pre slovenského eurokomisára sklamaním. „Pamätáme si na slová predstaviteľov slovenskej vlády, ktorá podporila v hlasovaní v Európskej rade kandidatúru von der Leyenovej práve so slovami, že ju podporili výmenou za silnejšie portfólio pre Maroša Šefčoviča. Napokon je z toho fiasko,“ vyhlásil Uhrík. Spresnil, že z navrhovanej pozície podľa jeho slov nemôže Šefčovič Slovensku nijako pomôcť.

Nezaradený europoslanec Branislav Ondruš (Hlas-SD), ktorý je členom výboru EP pre medzinárodný obchod, zdôraznil dôležitosť obchodných vzťahov EÚ s USA a Čínou, ale aj krajinami Južnej Ameriky a „v budúcnosti aj s Ruskom“ i ostatnými postsovietskymi krajinami. „Funkcia podpredsedu Komisie je skôr reprezentatívna, iba výnimočne je spojená s reálnymi právomocami. Dovolím si povedať, že Maroš Šefčovič bude jedným z najdôležitejších komisárov, čo dokazuje aj aktuálne napätie vo vzťahoch s Čínou,“ povedal Ondruš.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v utorok predpoludním v Štrasburgu oznámila zloženie novej exekutívy EÚ a slovenskému eurokomisárovi pridelila portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti by mal mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: EÚ zaostáva za USA a Čínou, musíme to zastaviť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Draghi: …

Consent choices