Elektronická cigareta. PHOTO: © European Union 2017

Komisia odporúča prísnejšie opatrenia týkajúce sa prostredia bez dymu

Komisia odporučila lepšie chrániť ľudí pred účinkami použitého dymu a aerosólov prostredníctvom revízie odporúčania Rady o prostredí bez dymu.

V novej iniciatíve sa odporúča, aby členské štáty rozšírili politiky životného prostredia bez dymu na kľúčové vonkajšie oblasti s cieľom lepšie chrániť ľudí v EÚ, najmä deti a mladých ľudí. Medzi tieto oblasti patria vonkajšie rekreačné priestory, v ktorých sa deti pravdepodobne združia, ako sú verejné ihriská, zábavné parky a bazény; vonkajšie priestory spojené so zdravotníckymi a vzdelávacími priestormi; verejné budovy; servisné zariadenia; a dopravné zastávky a stanice.

V odporúčaní sa takisto odporúča, aby členské štáty rozšírili politiky prostredia bez dymu na nové výrobky, ako sú zahrievané tabakové výrobky a elektronické cigarety, ktoré sa čoraz viac dostávajú k veľmi mladým používateľom. Nasleduje po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdôraznila negatívne účinky vystavenia sa použitým emisiám z týchto nových výrobkov vrátane závažných respiračných a kardiovaskulárnych problémov.

Komisia takisto nabáda členské štáty, aby si vymieňali najlepšie postupy a posilňovali medzinárodnú spoluprácu s cieľom maximalizovať vplyv opatrení prijatých v celej EÚ. Komisia poskytne podporu, a to aj prostredníctvom priameho grantu v hodnote 16 miliónov EUR z programu EU4Health a 80 miliónov EUR z programu Horizont, na posilnenie kontroly tabaku a nikotínu, ako aj na prevenciu závislosti. Komisia vypracuje aj súbor preventívnych nástrojov na podporu ochrany zdravia detí a mladých ľudí.

Odporúčania na lepšiu ochranu ľudí pred vystavením sekundárnemu dymu a aerosólom sú adresované členským štátom. Vzhľadom na to, že politika v oblasti zdravia patrí do právomoci členských štátov, vyzývajú sa, aby tieto odporúčania vykonávali prostredníctvom svojich vlastných politík, ktoré považujú za vhodné, t. j. aby zohľadnili svoje vnútroštátne okolnosti a potreby.

Viac..  Členské štáty EÚ podporili návrh na zníženie ochrany vlka

Pozadia

V európskom pláne na boj proti rakovine sa stanovil cieľ vytvoriť do roku 2040 „generáciu bez tabaku“, kde tabak používa menej ako 5 % obyvateľstva. Návrh predstavuje ďalší krok vpred v úsilí o zlepšenie preventívneho zdravia. Podporuje aj denormalizáciu používania tabakových a nových výrobkov.

Tabak je hlavným rizikovým faktorom rakoviny, pričom viac ako štvrtinu úmrtí na rakovinu možno pripísať fajčeniu v EÚ, na Islande a v Nórsku. Úmrtia a iné zdravotné ukazovatele (ako sú srdcové infarkty u celkovej populácie a zlepšenie zdravia dýchacích ciest) sa zlepšili vďaka prostrediam bez dymu.

Odporúčanie sa týka najmä nových výrobkov, ako sú zahrievané tabakové výrobky a elektronické cigarety (elektronické cigarety). Tieto výrobky výrazne zvýšili svoj podiel na trhu. Často sa označujú zavádzajúcimi tvrdeniami týkajúcimi sa ich údajnej bezpečnosti alebo užitočnosti ako nástrojov na odvykanie od fajčenia. Ich potenciálne škodlivé účinky sú však závažné a ich používatelia môžu byť závislí od nikotínu a často končia používaním tradičných tabakových aj nových výrobkov.

V odporúčaní sa rozširuje aj pokrytie politík prostredia bez dymu na kľúčové vonkajšie oblasti. Patria sem verejné ihriská, zábavné parky, bazény, dopravné zastávky a stanice, vonkajšie priestory spojené so zdravotníckymi a vzdelávacími priestormi a verejné budovy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty EÚ podporili návrh na zníženie ochrany vlka

Väčšina veľvyslancov členských krajín pri Európskej únii v stredu podporila návrh eurokomisie na oslabenie ochrany …

Consent choices