Rada EÚ. PHOTO: redakcia

Krajiny EÚ prijali zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu

Rada Európskej únie (EÚ) pre konkurencieschopnosť vo štvrtok v Bruseli definitívne schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje rámec opatrení v oblasti núdze a odolnosti vnútorného trhu, známejšie ako zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu (IMERA).

Rada ministrov v správe pre médiá spresnila, že toto je posledný krok v procese rozhodovania inštitúcií EÚ. Nariadenie má za cieľ predvídať, pripraviť sa a reagovať na akékoľvek budúce krízové situácie monitorovaním akýchkoľvek možných nadchádzajúcich kríz, aktiváciou bdelosti alebo núdzových režimov, keď nastanú, a koordináciou reakcií na úrovni EÚ a členských štátov. Ministri zároveň prijali aj balík opatrení, ktorými sa menia a dopĺňajú existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu EÚ a aktualizujú sa vzhľadom na krízové situácie.

IMERA vytvára „poradnú skupinu“ vytvorenú Európskou komisiou a členskými štátmi na posúdenie danej krízovej situácie a odporúčanie reakcií vždy, keď sa aktivujú režimy bdelosti alebo núdzového režimu. Zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu poskytuje opatrenia „poslednej inštancie“, ako sú cielené žiadosti o informácie pre hospodárske subjekty, prioritné žiadosti o produkty súvisiace s krízou, zrýchlený postup na uvedenie určitých produktov na trh a výnimky z pravidiel špecifických pre produkty.

Viac..  P. Sánchez: EÚ musí prehodnotiť clá na čínske elektromobily

Komisia má za úlohu vykonať záťažové testy a simulácie rôznych krízových situácií s cieľom posúdiť možný vplyv na voľný pohyb tovaru, služieb a osôb. Ministri členských krajín vyzvali aj hospodárske subjekty, aby vypracovali protokoly v prípade kríz a uskutočňovali školenia a simulácie rôznych kríz. Štvrtkové schválenie IMERA členskými štátmi znamená, že tento legislatívny akt bol prijatý. Po podpísaní predsedom Európskeho parlamentu a predsedom Európskej rady sa nariadenie zverejní v Úradnom vestníku EÚ a nadobudne účinnosť 20. deň po jeho zverejnení. Po nadobudnutí účinnosti nariadenia budú mať členské štáty lehotu 18 mesiacov na implementáciu nových pravidiel do svojej vnútroštátnej legislatívy.

(TASR)

O mam

Consent choices