Ľudovít Ódor, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Ľudovít Ódor: Európa trochu prespala poslednú vlnu digitálnej revolúcie

Európa trochu prespala poslednú vlnu digitálnej revolúcie. Kým napríklad v USA a Číne vyrástli noví technologickí obri, z Európy sa do TOP50 technologických firiem dostali len tri. Ešte horšie je, že inovatívne firmy nemajú dobré možnosti financovania rizikových investícií, a preto sa veľa z nich presťahovalo od nás na druhý breh Atlantiku.

Aké sú riešenia? Draghiho správa obsahuje tréningový plán pre tri disciplíny. Prvá je zmazanie globálneho zaostávania v inováciách. Dobré je, že Európa má kvalitné ľudské zdroje, ktoré by sme ale mali oveľa lepšie využívať. Rukávy si treba vyhrnúť tak v univerzitnom vzdelávaní, pri koordinácii verejných investícií, ako aj vo financovaní všetkých fáz inovačného procesu.

Druhá disciplína je o lepšom zlaďovaní dekarbonizácie a konkurencieschopnosti. Inak povedané, aké kroky treba urobiť, aby Európa mohla ťažiť zo zelenej transformácie. Draghi nabáda k podpore odvetví, ktoré produkujú zelené technológie a k výraznému zníženiu cien energií pre firmy aj obyvateľov. Aby sme všetci cítili pozitívne efekty zelenej transformácie.

Viac..  Martin Hojsík: Farmári v celej EÚ potrebujú konečne kvalitnú pomoc

Tretia oblasť, kde sa treba o dosť zlepšiť, je bezpečnosť a zníženie zraniteľnosti. Neistota je totiž veľkým nepriateľom investícií. Bolo by vhodné skoncovať s rozdrobenosťou obranných politík v Európskej únii, a pracovať aj na znížení závislosti pri kritických surovinách alebo produktoch. K tomu treba nadviazať užšiu ekonomickú spoluprácu aj s krajinami Afriky či Latinskej Ameriky.

Som veľmi rád, že správa jasne pomenovala nedostatky. Lebo medicínu si vieme dobre vybrať len vtedy, ak poznáme diagnózu. Budúcnosť je zelená a digitálna, a treba urobiť všetko preto, aby sme patrili medzi svetovú špičku.

Ľudovít Ódor, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Ľudovít Ódor o dôvodoch, prečo životná úroveň na Slovenku nižšia ako v iných členských krajinách. KOMENTÁR

Počas socializmu sme žili všetci za ostnatým drôtom. Po 2. svetovej vojne sme mali zhruba …

Consent choices