Branislav Ondruš, europoslanec /HLAS-SD/. PHOTO: redakcia/red.

Branislav Ondruš: Nemôžeme investovať do predlžovania vojnového konfliktu na Ukrajine, trpí len obyvateľstvo. KOMENTÁR

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

Poslanci: Ukrajina musí mať možnosť zasiahnuť legitímne vojenské ciele v Rusku

• Ukrajina musí mať možnosť plne sa brániť
• Parlament vyjadruje poľutovanie nad klesajúcim objemom bilaterálnej vojenskej pomoci Ukrajine zo strany krajín EÚ
• Poslanci žiadajú prísnejšie sankcie EÚ voči Rusku a jeho spojencom
• Zodpovednosť za vojnové zločiny a ruské reparácie musia byť základom každého mierového riešenia

Poslanci v uznesení žiadajú, aby krajiny EÚ zrušili súčasné obmedzenia, ktoré Ukrajine bránia v používaní západných zbraňových systémov proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku. V prijatom texte 19. septembra 425 hlasmi za, 131 proti a 63 sa zdržalo hlasovania sa uvádza, že bez zrušenia súčasných obmedzení nemôže Ukrajina plne uplatniť svoje právo na sebaobranu a zostáva vystavená útokom na svoje obyvateľstvo a infraštruktúru.

Parlament zdôrazňuje, že nedostatočné dodávky munície a obmedzenia na ich používanie môžu eliminovať vplyv doterajšieho úsilia, a vyjadruje poľutovanie nad klesajúcim objemom bilaterálnej vojenskej pomoci Ukrajine zo strany krajín EÚ. Poslanci opätovne vyzývajú členské štáty, aby splnili svoj záväzok z marca 2023 dodať Ukrajine milión nábojov a urýchliť dodávky zbraní, systémov protivzdušnej obrany a munície vrátane rakiet TAURUS . Opakujú tiež svoj postoj, že všetky krajiny EÚ a spojenci NATO by sa mali kolektívne a individuálne zaviazať k ročnej vojenskej podpore pre Ukrajinu vo výške minimálne 0,25 % svojho HDP.

Sankcie EÚ je potrebné zachovať a rozšíriť

Uznesenie vyzýva členské štáty EÚ, aby zachovali a rozšírili politiku sankcií Rady voči Rusku, Bielorusku a krajinám mimo EÚ a subjektom, ktoré Rusku poskytujú vojenské technológie a technológie dvojakého použitia. Poslanci odsudzujú nedávny presun balistických rakiet z Iránu do Ruska a vyzývajú na sprísnenie sankcií voči Teheránu a Severnej Kórey za ich účasť na podpore vojny Ruska proti Ukrajine. Chcú tiež, aby na zoznam sankcií EÚ pribudlo viac čínskych jednotlivcov a subjektov, ako aj prísnejšie opatrenia na systematické riešenie problému obchádzania sankcií spoločnosťami so sídlom v EÚ, tretími stranami a krajinami mimo EÚ.

Viac..  Europoslanci zo SR hodnotia portfólio pre Šefčoviča rôzne, od ocenenia po fiasko

Skonfiškovať ruský majetok ako kompenzáciu za zničenie Ukrajiny

Poslanci vyzývajú EÚ a jej členské štáty, aby aktívne pracovali na dosiahnutí čo najširšej medzinárodnej podpory pre Ukrajinu a na nájdení mierového riešenia, zároveň však tvrdia, že akékoľvek mierové riešenie musí byť založené na plnom rešpektovaní nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Za základné aspekty akéhokoľvek riešenia taktiež považujú vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny a reparácie a iné platby zo strany Moskvy. Poslanci preto chcú, aby EÚ a podobne zmýšľajúci partneri vytvorili účinný právny režim pre konfiškáciu ruského štátneho majetku, ktorý EÚ zmrazila v rámci úsilia o odškodnenie Ukrajiny za obrovské škody, ktoré utrpela.

O red

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Nemôžeme obmedzovať suverenitu Maďarska v prípade udeľovania pobytu pre cudzincov

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. V …

Consent choices