energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

InvestEU významne prispieva k investíciám do udržateľnejšej a konkurencieschopnejšej EÚ 

Komisia predstavila priebežné hodnotenie InvestEU, vlajkového investičného programu EÚ, ktorého cieľom je sprístupniť financovanie spoločnostiam v Európe a podporiť tak spoločné priority. V hodnotení sa konštatuje najmä to, že InvestEU už v prvej polovici svojho trvania uvoľnil dodatočné investície vo výške 218 miliárd eur, pričom sa pridelilo 90 % záruky EÚ. Program sa skladá z troch častí: Fond InvestEUPortál InvestEU a Poradenské centrum InvestEU.

Priebežné hodnotenie potvrdilo zásadnú úlohu InvestEU v preklenovaní investičných medzier v rámci strategických politických priorít EÚ a mobilizácii súkromných a verejných investícií. InvestEU poskytuje hospodárstvu EÚ pevnú podporu vďaka širokej škále finančných a poradenských riešení vo všetkých hlavných oblastiach politiky EÚ, akými sú investície do výroby energie z obnoviteľných zdrojov, čistá priemyselná výroba alebo konkurencieschopnosť malých a stredných podnikov (MSP). Program tiež preukázal flexibilitu, keď reagoval na viaceré krízy a vznikajúce politické priority či investičné potreby.

Program InvestEU odštartoval v roku 2021 a spája 14 finančných nástrojov a poradenských iniciatív, ktoré boli v minulosti riadené nezávisle, do jedného spoločného programu, ktorý posilňuje investície, inovácie a tvorbu pracovných miest v Európe. Cieľom programu je podnietiť do roku 2028 dodatočné verejné a súkromné investície v hodnote viac ako 372 miliárd eur, pričom sa použije rozpočtová záruka EÚ vo výške 26,2 miliárd eur. Investície prispejú k financovaniu zelenej, digitálnej a sociálnej transformácie. Spomínaná záruka podporuje investície implementujúcich partnerov InvestEU, ako je skupina Európskej investičnej banky či iné medzinárodné a národné verejné banky, čím sa navyšuje ich schopnosť znášať riziko.

Viac..  Draghi: „Európa si musí vybrať medzi rozpadom, paralýzou a integráciou"

O mam

Odporúčame pozrieť

Orban

Orbán chce presadiť u lídrov EÚ uzavretie paktu konkurencieschopnosti Únie

Postaviť konkurencieschopnosť do centra aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie bol dobrý nápad a …

Consent choices