Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. PHOTO: TASR

Slovensko poskytne do Fondu EÚ pre Ukrajinu päť miliónov eur

Slovensko poskytne záruky a v prípade potreby aj prostriedky vo výške päť miliónov eur Fondu Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu. Súhlasila s tým v stredu vláda, keď schválila Dohodu o príspevku medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Slovenskou republikou aj Dohodu o záruke medzi pôvodnými ručiteľmi a priebežne pristupujúcimi ručiteľmi a EIB.

Tieto dve dohody tvoria právny rámec fungovania Fondu EÚ pre Ukrajinu, ktorý vytvorila EIB ako jedno z viacerých opatrení na podporu Ukrajiny po jej napadnutí Ruskou federáciou v roku 2022. Je plánovaný ako krátkodobá a cielená iniciatíva, ktorá umožní banke financovať obnovu ukrajinskej ekonomiky a verejnú infraštruktúru, kým sa rozbehnú nové nástroje, pričom nemá povolené financovať vojenské výdavky.

Slovensko a ďalších 12 krajín EÚ oficiálne deklarovali záujem prispieť do tohto fondu v júli 2023. Vznikol splatením prvého príspevku koncom roka 2023. Výška záväzku pripadajúca na SR je čiastočne odvodená z výšky kapitálového podielu v EIB. „Podiel SR vo fonde bude predstavovať päť miliónov eur vo forme záruk, respektíve záväzku voči skupine EIB splatného na vyzvanie,“ priblížilo v predkladacej správe ministerstvo financií. Platby bude Slovensko realizovať na základe výziev od EIB, spravidla na štvrťročnej báze.

Viac..  Europoslankyňa Neveďalová: Slovensko dostalo zatiaľ najlepšie portfólio v histórii

Finančné operácie fondu budú predkladané na zasadnutia Výboru prispievateľov, ktorý tvoria zástupcovia prispievateľských krajín a zástupcovia Európskej komisie (EK). V auguste tohto roka v ňom bolo aktívnych 13 prispievateľov s kumulatívnym príspevkom približne 370 miliónov eur. Prvá schválená finančná operácia z decembra 2023 bola zameraná na poskytnutie likvidity malým a stredným podnikom na Ukrajine. Jednotlivé finančné operácie v rámci fondu môžu byť schvaľované do konca roka 2025 alebo aj neskôr, ak ich Výbor prispievateľov schváli jednohlasne.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci: Ukrajina musí mať možnosť zasiahnuť legitímne vojenské ciele v Rusku

Europslanci v uznesení žiadajú, aby krajiny EÚ zrušili súčasné obmedzenia, ktoré Ukrajine bránia v používaní …

Consent choices