Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Orbán: EÚ smeruje k „studenej ekonomickej vojne“ s Čínou

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia (EÚ) smeruje k „ekonomickej studenej vojne“ s Čínou. Uviedol to pred hlasovaním v európskom bloku o zavedení ciel na dovoz elektrických áut vyrobených v Číne. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Zavedenie ciel na čínske elektromobily v EÚ môže vyvolať odvetu zo strany Pekingu, upozornil.

Nemecko, ktoré sa v júli zdržalo prvého nezáväzného hlasovania o návrhu ciel, bude v piatok hlasovať proti ich zavedeniu, povedali pre agentúru Reuters ľudia so znalosťou veci. „Čo nás nútia robiť práve teraz, alebo čo chce EÚ, je ekonomická studená vojna,“ povedal Orbán pre štátny rozhlas s odkazom na navrhované clá EÚ voči Číne.

Orbán, ktorý chce priviesť čínske závody na výrobu elektrických áut a batérií do Maďarska, tiež vyhlásil, že krajina chce pokračovať v obchodovaní s oboma stranami, s EÚ aj Čínou. Podľa neho bude čoraz ťažšie predať produkty vyrobené v EÚ, ak bude svetová ekonomika rozdelená na dva bloky. Dodal, že nie je jasné, či Maďarsko môže úspešne pokračovať vo svojej stratégii „ekonomickej neutrality“.

Viac..  Orbán: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

hlasovanie

Členské štáty EÚ dali zelenú dodatočným clám na elektromobily z Číny

Členské štáty Európskej únie (EÚ) dali v piatok definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky …

Consent choices