Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

M. Beňová: Kríza v európskom automobilovom priemysle sa Slovenska aktuálne výrazne nedotýka

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali aj krízou, ktorá sa postupne prehlbuje v európskom automobilovom priemysle. Potenciálne riešenia by sa mali zameriavať na posilnenie konkurencieschopnosti v tejto oblasti a udržanie pracovných miest v členských krajinách.

Prepad európskeho predaja áut asi najviac aktuálne symbolizujú ohlásené zámery spoločnosti Volkswagen ohľadom zatvárania niektorých fabrík v domovskom Nemecku. „Dôvodom je neschopnosť, najmä západoeurópskych závodov, efektívne konkurovať ázijským výrobcom a ich súvisiaci klesajúci trhový podiel napríklad na čínskom trhu,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

Téma je dôležitá aj pre Slovensko, ako svetového lídra vo výrobe automobilov. „Kríza sa však v súčasnosti slovenských automobiliek výrazne nedotýka. Horšie sa situácia môže vyvíjať pre niektorých slovenských subdodávateľov viac orientovaných na spoluprácu s fabrikami v západnej Európe,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Čína v spore o clá EÚ verí, že Nemecko podporí vzájomne výhodné riešenia

Problémy niektorých výrobcov automobilov súvisia aj s pomalším nástupom elektromobilov oproti existujúcim plánom. „Nižší spotrebiteľský dopyt by preto mal byť zohľadňovaný aj pri prijímaných environmentálnych opatreniach. To je aj praktickým odkazom pre Komisiu, ktorá by ho mala brať na zreteľ pri tvorbe nových politík v oblasti ochrany životného prostredia,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Kým náš automobilový priemysel upadá, vláda SR investuje peniaze daňových poplatníkov do otáznych projektov

„Zatiaľ čo náš automobilový priemysel upadá a čelí vážnym výzvam s dopadmi na živobytie ľudí, …

Consent choices