Jean -Marie LE PEN
Jean -Marie LE PEN, bývalý europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Jean-Marie Le Pen od Európskeho parlamentu neoprávnene získal 300.000 eur

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, na ktoré nemal nárok. Na správu tlačovej agentúry AFP a denníka Le Monde upozornil spravodajca TASR.

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder francúzskej krajnej pravice sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

V rozhodnutí z 8. júla, zaslané na adresu Jeana-Marie Le Pena, ktoré však nebolo zverejnené, generálny tajomník EP od neho požaduje sumu 303.200,99 eura. Ide o použitie poplatkov za mandát v rámci „rozpočtového riadku 400“ Európskeho parlamentu, ktoré sú určené na pokrytie „administratívnych a prevádzkových nákladov politických skupín a sekretariátu nezávislých poslancov EP“ a tých, ktoré „súvisia s politickými a informačnými aktivitami v rámci politických aktivít Európskej únie“. Nemožno ich použiť v žiadnej forme na financovanie európskej, národnej, regionálnej alebo miestnej volebnej kampane a nemôžu sa použiť ani na nákup nehnuteľností alebo vozidiel, uvádza sa v predpisoch EP.

Agentúra AFP cituje nálezy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) z marca 2022. Podľa nich boli v rokoch 2009 až 2018 zakladateľovi NF v rámci „rozpočtového riadku 400“ neoprávnene preplatené výdavky za informačné letáky, perá, vizitky, kravaty, dáždniky, kuchynské váhy, stolové hodiny, náramky, okuliare na virtuálnu realitu či 129 fliaš vína.

Viac..  Členské štáty EÚ podporili návrh na zníženie ochrany vlka

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová. Koncom septembra sa dostavila pred parížsky trestný súd spolu s ďalšími 26 osobami pre podozrenie zo sprenevery finančných prostriedkov EÚ. Súdny proces sa koná takmer desať rokov po začatí pôvodného vyšetrovania. Predstavitelia aj zamestnanci strany sú obvinení z používania fondov europarlamentu na zaplatenie zamestnancov RN. Poslancom EP sa prideľujú finančné prostriedky na pokrytie výdavkov, vrátane platov ich zamestnancov, no tieto zdroje sa nesmú používať na financovanie domácich straníckych aktivít.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Frakcia ECR víta novú stranu, ktorú založila Marion Maréchalová, vnučka Le Pena

Spolupredsedovia politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente (EP) Nicola Procaccini a …

Consent choices