MOldavsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europarlament odsudzuje zasahovanie Ruska do diania v Moldavsku

Poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie, ktoré dôrazne varuje pred pokračujúcimi ruskými pokusmi o vykoľajenie proeurópskej trajektórie Moldavska.

V texte schválenom 508 hlasmi za, 53 proti a 104 sa zdržalo hlasovania sa ostro odsudzujú stupňujúce sa záškodnícke aktivity, zasahovanie a hybridné operácie Ruska pred tým, ako Moldavci pristúpia k volebným urnám v prezidentských voľbách a v ústavnom referende o integrácii do EÚ. Poslanci vyzdvihujú úlohu, ktorú zohráva množstvo zlomyseľných aktérov vrátane proruských moldavských oligarchov a Ruskom financovanej stanice RT pri vykonávaní volebných podvodov, pri kybernetických operáciách a vedení informačnej vojny. Vyzývajú tiež EÚ a jej členské štáty, aby zabezpečili, že sa Moldavsku poskytne všetka potrebná pomoc na posilnenie jeho inštitucionálnych mechanizmov a schopnosti reagovať na hybridné hrozby.

Ruské destabilizačné aktivity v Moldavsku

Podľa poslancov, moldavské bezpečnostné služby nedávno uviedli, že Rusko minulo približne 100 miliónov eur na podkopanie nadchádzajúceho volebného procesu, aby prinútilo Moldavcov hlasovať proti užším vzťahom s EÚ. 3. októbra 2024 moldavské úrady odhalili rozsiahly program podvodov s voličmi financovaný moldavským oligarchom Ilanom Shorom, ktorý zahŕňal prevod 15 miliónov amerických dolárov v prospech 130 000 Moldavcov v rámci operácie zameranej na podplácanie voličov. Parlament odsudzuje túto taktiku a vyzýva Rusko, aby rešpektovalo nezávislosť Moldavska, prestalo s provokáciami a stiahlo vojenské sily z jeho územia. Okrem toho opakuje svoje predchádzajúce výzvy na zničenie všetkej munície uloženej v sklade Cobasna v odštiepeneckom regióne Podnesterska.

Poslanci žiadajú dodatočné sankcie proti politickým aktérom, ktorí destabilizujú Moldavsko

Na pozadí rastúceho ruského zasahovania uznesenie vyzýva Radu, aby prijala ďalšie sankcie EÚ proti jednotlivcom, ktorí podkopávajú suverenitu Moldavska. Poslanci tiež naliehajú na krajiny a územia, na ktorých sa nachádzajú žiadaní moldavskí aktéri ako Ilan Shor a Vladimir Plahotniuc, aby ich vydali Moldavsku na súdny proces.

Viac..  Poľsko podporuje zrušenie dávok EÚ pre ukrajinských mužov v brannom veku

Dodatočná podpora vstupu Moldavska do EÚ

Európsky parlament opätovne potvrdzuje svoju podporu Moldavsku v jeho snahách o pristúpeniu k EÚ a vyzýva Európsku komisiu, aby túto krajinu zahrnula do nástroja predvstupovej pomoci (IPA III) a aby uprednostnila financovanie kandidátskych krajín EÚ v nasledujúcom viacročnom finančnom rámci (VFR) na roky 2028-2034. Vzhľadom na to, že prístupové rozhovory s Moldavskom sa už začali, poslanci žiadajú rýchlejší proces preverovania a včasnú organizáciu nasledujúcich medzivládnych konferencií.

Aby sa zvýšila odolnosť Moldavska voči hybridným hrozbám, Parlament nalieha na EÚ, aby pokračovala v posilňovaní spolupráce s touto krajinou v oblastiach strategickej komunikácie, podpory novinárov a občianskej spoločnosti a propagácie nezávislého mediálneho obsahu v ruskom jazyku.

Súvislosti

EÚ už skôr uvalila sankcie na moldavských oligarchov a proruských aktérov vrátane Ilana Shora a Vladimira Plahotniuca, Igora Ceaika, Gheorgheho Cavaliucu a Mariny Tauber. Moldavsko požiadalo o členstvo v EÚ v marci 2022 a štatút kandidátskej krajiny mu bol udelený v júni 2022. V decembri 2023 Európska rada súhlasila so začatím prístupových rokovaní s Moldavskom.

O mam

Odporúčame pozrieť

orban

Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

Európska únia potrebuje zmenu. Vyhlásil to maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán …

Consent choices