PHOTO © European Union / EuroparlTV

Nástroja na prepájanie Európy: 865 miliónov na podporu rýchlych a bezpečných sietí digitálnej pripojiteľnosti

Komisia prijala druhý pracovný program pre digitálnu časť Nástroja na prepájanie Európy (NPE) Digitalizácia, v ktorom sa vymedzuje rozsah pôsobnosti a ciele opatrení financovaných EÚ na zlepšenie európskych infraštruktúr digitálnej pripojiteľnosti. Na tieto opatrenia sa v rokoch 2024 až 2027 poskytnú finančné prostriedky vo výške približne 865 miliónov EUR.

Zlepšenie európskej infraštruktúry pripojiteľnosti má zásadný význam pre dosiahnutie cieľov európskeho digitálneho desaťročia do roku 2030, ktoré spočívajú v prepojení všetkých občanov a podnikov s 5G a gigabitovým pripojením. Podporou verejných a súkromných investícií NPE – Digitalizácia prispieva k projektom v oblasti pripojiteľnosti spoločného záujmu EÚ a k zavádzaniu bezpečnej, zabezpečenej a udržateľnej vysokovýkonnej infraštruktúry, ako sú gigabitové siete a siete 5G, v celej EÚ.

Nový digitálny pracovný program NPE bude podporovať opatrenia v týchto oblastiach:

  1. zavádzanie infraštruktúr 5G v Európe, spolufinancovanie rozsiahlych projektov podporujúcich zavádzanie gigabitových a samostatných infraštruktúr 5G, ako aj integráciu edge cloudu a výpočtových kapacít do vertikálnych odvetvových aplikácií, ako je zdravotníctvo, výroba, doprava a logistika;
  2. zavádzanie a významná modernizácia chrbticových sietí vrátane kvantových komunikačných sietí a podmorských káblov s cieľom zvýšiť výkonnosť, odolnosť a kapacitu sietí pripojiteľnosti v rámci členských štátov a medzi nimi, ako aj medzi Úniou a tretími krajinami;
  3. Zavádzanie prevádzkových digitálnych platforiem pre dopravnú alebo energetickú infraštruktúru optimalizáciou využívania energie informačných a komunikačných technológií (IKT) a znížením jej vplyvu na životné prostredie. Tieto operačné digitálne platformy budú vychádzať z existujúcich a vznikajúcich európskych dátových infraštruktúr, cloud computingu a edge computingu a infraštruktúr pripojiteľnosti financovaných z programu Digitálna Európa a programu Horizont Európa a integrovať sa do nich.

Druhý pracovný program NPE v oblasti digitálnych technológií takisto pomôže stimulovať konkurencieschopnosť európskeho digitálneho ekosystému s cieľom riešiť kritické geopolitické a geoekonomické výzvy, na ktoré sa okrem iného poukazuje v bielej knihe „Ako zvládnuť potreby digitálnej infraštruktúry Európy?“. Cieľom NPE – Digitalizácia je takisto zvýšiť kapacitu, bezpečnosť a odolnosť digitálnych chrbticových sietí, najmä podmorských káblov. Okrem toho prispeje k mobilizácii verejných a súkromných zdrojov na riešenie nedostatku investícií, ktorý bráni zavádzaniu vysokovýkonných sietí nevyhnutných na zavádzanie pokročilých technológií občanmi a podnikmi.

Viac..  Politico: Vyhlásenie lídrov EÚ znamená víťazstvo pre poľského premiéra Tuska

Ďalšie kroky

Štvrtá výzva v rámci programu „Digitálny nástroj na prepájanie Európy“ bude vyhlásená v nasledujúcich dňoch. Zainteresované strany sa budú môcť zúčastniť aj na informačných dňoch po spustení, aby sa dozvedeli viac o prioritách a hlavných aspektoch výziev, ako aj o postupoch hodnotenia a udeľovania.

Súvislosti

Z prvých dvoch súborov výziev s rozpočtom až 2 miliardy EUR do roku 2027 sa v rámci programu Nástroja na prepájanie Európy Digitálne financovalo 65 projektov vrátane 30 projektov chrbticovej pripojiteľnosti pre digitálne stratégie Global Gateway, 17 projektov podporujúcich 5G pre inteligentné komunity a 18 projektov v oblasti cezhraničných koridorov 5G. NPE – Digitalizácia podporuje digitálnu transformáciu Európy a je súčasťou celkového programu Nástroja na prepájanie Európy, ktorým sa podporujú investície do transeurópskych digitálnych, dopravných a energetických sietí v hodnote 33,7 miliardy EUR od roku 2021 do roku 2027.

O mam

Consent choices