Euro, ECB. PHOTO: © European Union 2015

Rast inflácie v eurozóne sa v septembri spomalil na 1,7 %

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v septembri spomalilo na 1,7 %, namiesto na 1,8 % pri rýchlom odhade, z 2,2 % v auguste. Kleslo tak hlbšie pod cieľ Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Septembrová miera inflácie v euroregióne je najnižšia od apríla 2021 a tiež nižšia než 4,3 % pred rokom, v septembri 2023. V celej Európskej únii (EÚ) miera inflácie v septembri 2024 klesla na 2,1 % z 2,4 % v auguste a zo 4,9 % pred rokom. Spresnené štatistiky ukázali, že medziročný rast cien služieb v eurozóne sa v septembri spomalil na 3,9 % a nie na 4 % pri predbežnom odhade, zo 4,1 % v auguste. Ceny energií po revízii klesli strmšie o 6,1 % (-6 %) po znížení o 3 % v auguste. Na druhej strane, rast cien potravín, alkoholu a tabaku sa podľa očakávania mierne zrýchlil (na 2,4 % z 2,3 % v auguste).

Medziročná jadrová inflácia v eurozóne, bez nestálych cien potravín a energií, sa v septembri znížila na 2,7 % z augustových 2,8 %. Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v septembri znížili o 0,1 % v eurozóne aj v EÚ. Spomedzi najväčších ekonomík bloku sa inflácia v septembri spomalila v Nemecku (na 1,8 % z 2 %), Francúzsku (na 1,4 % z 2,2 %), Taliansku (na 0,7 % z 1,2 %) aj v Španielsku (na 1,7 % z 2,4 %). Najvyšší medziročný rast inflácie vykázali v septembri Rumunsko (4,8 %), Belgicko (4,3 %) a Poľsko (4,2 %). V porovnaní s augustom 2024 medziročná inflácia klesla v 20 členských štátoch, zostala stabilná v dvoch a vzrástla v piatich.

Viac..  EK: konzultácie vo WTO proti antisubvenčnému prešetrovaniu Číny v súvislosti s mliekom a mliečnymi výrobkami z EÚ

Miera inflácie v eurozóne sa niekoľko rokov pohybovala nad cieľom centrálnej banky. Ale rekordná séria zvyšovania úrokových sadzieb ECB skrotila rast cien a predstavitelia banky teraz diskutujú o tom, ako rýchlo by mali zredukovať náklady na pôžičky. ECB už znížila svoje úrokové sadzby v júni a septembri. Analytici očakávajú, že ich opäť zredukuje aj na svojom októbrovom zasadnutí.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

eurozona

Inflácia v eurozóne zostane v strednodobom horizonte nad cieľom ECB

Miera inflácie v eurozóne zostane v strednodobom horizonte nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) vo …

Consent choices