sacharovova-cena
PHOTO: © European Union- EP,

Sacharovova cena: Poslanci rozhodli o trojici finalistov

Európski poslanci vo štvrtok rozhodli o tom, ktorí traja kandidáti na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia postúpia do užšieho výberu. Európsky parlament pri tejto príležitosti spoluorganizuje niekoľko podujatí v rámci filmového festivalu Jeden svet.

Výbory EP pre zahraničné veci (AFET) a rozvoj (DEVE) vo štvrtok na základe tajného hlasovania posunuli do užšieho výberu týchto troch kandidátov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia:

·       Dr. Gubad Ibadoghlu, akademik a protikorupčný aktivista z Azerbajdžanu;

·       María Corina Machado ako líderka demokratických síl vo Venezuele, a Edmund González Urrutia, novozvolený prezident, zastupujúci všetkých obyvateľov Venezuely v krajine i mimo nej, ktorí bojujú za znovunastolenie slobody a demokracie;

·       organizácie „Ženy za mier“ a „Ženy slnka“ z Izraela/Palestíny;

 Podrobnejšie informácie o nomináciách a troch finalistoch sú k dispozícii tu.

O tohtoročnom laureátovi Sacharovovej ceny za slobodu myslenia rozhodne 24. októbra Konferencia predsedov Európskeho parlamentu, ktorá pozostáva z predsedníčky EP a lídrov všetkých poslaneckých klubov. Slávnostné odovzdanie ceny je naplánované na posledné tohtoročné plenárne zasadnutie EP v dňoch 16. – 19. decembra v Štrasburgu.

Sacharovova cena na festivale Jeden svet

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku zorganizuje v rámci Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet niekoľko podujatí zameraných na ochranu ľudských práv a demokracie. Jedným z nich je výstava mapujúca históriu Sacharovovej ceny, ktorej slávnostné zahájenie je naplánované na štvrtok 24. októbra, keď by mal byť oznámený tohtoročný laureát ceny Európskeho parlamentu za slobodu myslenia. Výstava, ktorú organizuje Kancelária EP na Slovensku v spolupráci s festivalom Jeden svet a Staromestskou knižnicou v Bratislave, bude verejnosti prístupná v čase otváracích hodín pobočky Staromestskej knižnice na Záhrebskej ul. č. 8 už od 18. októbra a potrvá až do 15. 11. 2024.

Viac..  Eurobarometer o spravodlivosti, právach a hodnotách

Nominácie na tohtoročnú Sacharovovu cenu budú tiež predmetom „Jednosvetových raňajok“, na ktoré pozývajú Kancelária EP na Slovensku a Diana Fabiánová všetkých milovníkov Jedného sveta a podporovateľov slobody myslenia. Raňajky sa uskutočnia v nedeľu 20. októbra o 10.00 hod. v kaviarni Temný OST BLOCK na Kamennom námestí v Bratislave.

Súvislosti

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament pravidelne už od roku 1988. Cena pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi je udeľovaná jednotlivcom a organizáciám obhajujúcim ľudské práva a základné slobody. Prvými laureátmi najvýznamnejšej ceny Európskej únie v oblasti ľudských práv boli v roku 1988 Nelson Mandela a Anatolij Marčenko. Medzi držiteľmi Sacharovovej ceny je aj Alexander Dubček. Prehľad predchádzajúcich laureátov Sacharovovej ceny je k dispozícii tu, informácie o činnosti EP v oblasti ochrany ľudských práv v rámci Únie i za jej hranicami a o podpore demokracie nájdete tu.

O mam

Odporúčame pozrieť

sacharovova-cena

EP: Politické skupiny predstavili kandidátov na Sacharovovu cenu za rok 2024

Politické skupiny zastúpené v Európskom parlamente (EP) vo štvrtok v Bruseli predstavili svojich kandidátov na …

Consent choices