Záplavy po zničená Kachovskej priehrady na Ukrajine. PHOTO: TASR

EK: pomoc členským štátom zotaviť sa z prírodných klimatických katastrof

Európska komisia podniká ďalšie kroky na podporu členských štátov postihnutých bezprecedentnými katastrofami súvisiacimi s klímou. Ako oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas svojej návštevy v Poľsku 19. septembra 2024, Komisia navrhuje zmeny troch nariadení EÚ s cieľom zabezpečiť, aby sa mohli finančné prostriedky EÚ rýchlo mobilizovať na podporu obnovy po katastrofách.

Zmeny sa týkajú nariadení, ktorými sa riadi Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR), Kohézny fond (KF) a Európsky sociálny fond plus (ESF+), pokiaľ ide o programové obdobie 2021 – 2027, ako aj nariadenia o Európskom poľnohospodárskom fonde pre rozvoj vidieka (EPFRV) ako súčasti rámca na obdobie 2014 – 2022. Tieto návrhy sú priamou reakciou na povodne, ktoré zasiahli krajiny strednej a východnej Európy a prírodné požiare v Portugalsku v septembri 2024.

Viac..  Týždeň v EP: Kreovanie novej Komisie, Eurobarometer, ocenenie slovenských škôl aj úrokové sadzby

Spoločné návrhy by mohli umožniť siedmim dotknutým členským štátom (Poľsku, Rumunsku, Česku, Maďarsku, Portugalsku, Rakúsku a Slovensku) preprogramovať približne 18 miliárd eur (približne 17,7 miliardy eur v rámci fondov politiky súdržnosti a 588 miliónov eur v rámci EPFRV) na pomoc s katastrofami súvisiacimi s klímou. Týmito opatreniami sa takisto zabezpečí, aby EÚ mohla pružne podporovať všetky členské štáty postihnuté nedávnymi a budúcimi katastrofami súvisiacimi s klímou.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ zvyšuje humanitárnu pomoc pre Libanon o 30 miliónov eur

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že EÚ zvyšuje humanitárnu …

Consent choices