Solidarita s Ukrajinou. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Europarlament schválil Ukrajine pôžičku krytú ruskými aktívami do 35 miliárd eur

Europoslanci dali v utorok zelenú mimoriadnej pôžičke do 35 miliárd eur pre Ukrajinu, ktorá bude splatená budúcimi príjmami zo zmrazených ruských aktív.

Parlament schválil novú makrofinančnú pomoc (MFA) na pomoc Ukrajine proti ruskej agresii, pričom 518 hlasovalo za, 56 proti a 61 sa zdržalo hlasovania. Táto pôžička je súčasťou balíka G7 dohodnutého v júni minulého roka s cieľom poskytnúť Ukrajine finančnú podporu až do výšky 50 miliárd amerických dolárov (približne 45 miliárd eur). Konečná suma, ktorou EÚ prispeje, by mohla byť nižšia v závislosti od veľkosti pôžičiek poskytnutých ostatnými partnermi G7.

Novozavedený rámec Mechanizmu ukrajinskej úverovej spolupráce, sprístupní Ukrajine budúce príjmy zo zmrazených aktív ruskej Centrálnej banky nachádzajúcich sa v EÚ. Tieto prostriedky pomôžu Ukrajine splácať makrofinančnú pomoc, ako aj pôžičky od iných partnerov G7. Zatiaľ čo prostriedky mechanizmu možno použiť na obsluhu a splácanie pôžičiek, Kyjev môže prideľovať prostriedky pomoci, ako uzná za vhodné.

Nové prostriedky sa budú vyplácať do konca roku 2025. Pôžička je podmienená pokračujúcim záväzkom Ukrajiny presadzovať účinné demokratické mechanizmy, rešpektovať ľudské práva a ďalšie politické podmienky, ktoré sa stanovia v memorande o porozumení. Okrem toho sa na pôžičku budú vzťahovať riadiace a kontrolné systémy načrtnuté v Pláne Ukrajiny spolu s konkrétnymi opatreniami na predchádzanie podvodom a iným nezrovnalostiam.

Vyhlásenie spravodajkyne

„Ukrajina naďalej odoláva ruskej agresii a jej statoční občania bojujú nielen za svoju existenciu a slobodu, ale aj za obranu demokracie, ľudských práv, slobody a medzinárodného práva pre nás všetkých. Potreba finančnej podpory je obrovská a naliehavá. Rusko musí zaplatiť za útok na Ukrajincov a brutálne zničenie infraštruktúry, miest, dedín a domov v krajine. Bremeno obnovy Ukrajiny ponesú tí, ktorí sú spoluzodpovední za jej zničenie, konkrétne Rusko,“ uviedla spravodajkyňa Karin Karlsbro (Renew, SE).

Viac..  Štáty EÚ prijali nové pravidlá v prospech pracovníkov digitálnych platforiem

Ďalší postup

Vlády EÚ už návrh podporili a Rada plánuje prijať nariadenie písomným postupom po hlasovaní Parlamentu. Nariadenie nadobudne účinnosť deň po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Súvislosti

V septembri Komisia oznámila pôžičku EÚ pre Ukrajinu vo výške 35 miliárd eur ako súčasť plánu partnerov G7 poskytnúť úvery do výšky 50 miliárd amerických dolárov (približne 45 miliárd eur). Pôžičky budú financované budúcimi príjmami pochádzajúcimi zo zmrazených ruských štátnych aktív. Približne 210 miliárd eur v aktívach Centrálnej banky Ruska sa nachádza v EÚ a zostávajú zmrazené v dôsledku sankcií uvalených na inváziu Moskvy na Ukrajinu vo februári 2022. Vlády EÚ sa rozhodli odložiť zisky z týchto aktív a použiť ich na podporu vojenského úsilia a rekonštrukciu Ukrajiny.

O mam

Odporúčame pozrieť

Michel: EÚ je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť pomoc pre Kyjev

Európska únia je na strane Ukrajiny a potrebuje urýchliť vojenskú a finančnú podporu pre Kyjev. …

Consent choices