Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

Beňová: Zdá sa, že aj Komisia začína chápať potrebu prísnejšieho riadenia migrácie

Poslanci Európskeho parlamentu na dnešnom plenárnom zasadnutí diskutovali s Komisiou o potrebe komplexného a účinného riadenia migrácie, čo sa týka aj výraznej podpory tzv. návratovej politiky pre tých bez nároku na azyl a pobyt v Európe.

„Stále viac európskych krajín podporuje tvrdé opatrenia v oblasti boja proti nelegálnej migrácii. Ide pritom o postoj, ktorý predstavitelia súčasnej slovenskej vlády presadzujú dlhodobo,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Medzi príklady razantných riešení patrí aj nedávno oznámený plán poľského premiéra na dočasné pozastavenie práva na azyl, či taliansky program posielania žiadateľov o azyl do stredísk v Albánsku, kde majú čakať na rozhodnutie o svojich žiadostiach.

Zdá sa, že aj Európska komisia už v súčasnosti začína rozumieť urgentnosti situácie s nelegálnou migráciou a mohla by pristúpiť k zmene svojich doterajších benevolentných postojov. „Malo by to priniesť prísnejšiu ochranu vonkajších hraníc Európskej únie a tým aj zlepšenie fungovania celého Schengenu,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Nástroja na prepájanie Európy: 865 miliónov na podporu rýchlych a bezpečných sietí digitálnej pripojiteľnosti

Návratová politika potrebuje reformu a zefektívnenie existujúcich pravidiel. „Výsledkom potom môže byť zvýšený a účinný tlak na návrat migrantov z tretích krajín, ktorí nemajú nárok na pobyt v Únii,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Je správne, že Slovensko nebojkotuje aktivity maďarského predsedníctva

Predseda maďarskej vlády vystúpil v pléne Európskeho parlamentu, aby predstavil priority aktuálne prebiehajúceho maďarského predsedníctva …

Consent choices