Roberta Metsola vyhlasuje víťazov Sacharovovej ceny 2024. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

María Corina Machado a Edmundo González Urrutia získali Sacharovovu cenu 2024

Líderka venezuelských demokratických síl a opozičný kandidát v júlových prezidentských voľbách získajú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2024.

Predsedníčka Parlamentu Roberta Metsola vo štvrtok v rokovacej sále vyhlásila víťazov Sacharovovej ceny za slobodu myslenia za rok 2024 po zasadnutí Konferencie predsedov, ktorá rozhodla o víťazovi.

Predsedníčka Parlamentu povedala: „Sacharovova cena za slobodu myslenia za rok 2024 bude udelená Maríi Corine Machado a zvolenému prezidentovi Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi za ich statočný boj za obnovenie slobody a demokracie vo Venezuele. Vo svojom úsilí o spravodlivé, slobodné a pokojné odovzdanie moci nebojácne presadzovali hodnoty, ktoré si milióny Venezuelčanov a Európsky parlament tak cenia: spravodlivosť, demokraciu a právny štát. Európsky parlament stojí za ľudom Venezuely a s Maríou Corinou Machado a zvoleným prezidentom Edmundom Gonzálezom Urrutiom v ich boji za demokratickú budúcnosť ich krajiny. Toto ocenenie je pre nich.“

María Corina Machado bola zvolená za prezidentskú kandidátku venezuelskej opozície v mene „Jednotnej demokratickej platformy“ v roku 2023, no neskôr ju režimom kontrolovaná Národná volebná rada diskvalifikovala.

Edmundo González Urrutia, diplomat a politik, ktorý po nej prevzal kandidatúru v rámci „Jednotnej demokratickej platformy“ odsúdil neschopnosť venezuelskej vlády zverejniť oficiálne výsledky prezidentských volieb a spochybnil deklarované víťazstvo Nicolása Madura. González Urrutia opustil krajinu v septembri po tom, ako bol na jeho osobu vydaný zatykač.

uznesení prijatom 19. septembra 2024 poslanci Európskeho parlamentu zdôraznili, že medzinárodné volebné pozorovateľské misie objasnili, že venezuelské prezidentské voľby nie sú v súlade s medzinárodnými normami volebnej integrity. Uznali Edmunda Gonzáleza Urrutiu za legitímneho a demokraticky zvoleného prezidenta krajiny a Maríu Corinu Machadovú za líderku demokratických síl.

Parlament odsúdil „volebné podvody“ a vážne a systematické porušovanie ľudských práv páchané voči demokratickej opozícii, venezuelskému ľudu a občianskej spoločnosti. Podľa venezuelskej vlády bolo počas demonštrácií, ktoré nasledovali po voľbách, zatknutých 2 400 ľudí a mimovládne organizácie hlásili smrť 24 ľudí. María Corina Machado sa naďalej skrýva, zatiaľ čo Edmundo González Urrutia utiekol do Španielska, ktoré mu 7. septembra udelilo politický azyl.

Viac..  Zakladateľ WikiLeaks Assange prelomí mlčanie, v októbri vystúpi v Rade Európy

Parlament vo svojom uznesení zo septembra 2024 vyzval EÚ, aby rozšírila sankcie proti venezuelskému režimu a uplatnila cielené sankcie prostredníctvom Globálneho režimu sankcií EÚ v kontexte ľudských práv proti Nicolásovi Madurovi a jeho najbližším. Európsky parlament pred voľbami vyzval členské štáty, aby zachovali sankcie uvalené na Madurov režim, a kritizoval protiústavné rozhodnutie zabrániť prominentným predstaviteľom politickej opozície ako María Corina Machado kandidovať vo voľbách v roku 2024.

Slávnostné odovzdávanie ceny 18. decembra

Slávnostné odovzdávanie Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa uskutoční 18. decembra v Štrasburgu počas plenárneho zasadnutia Parlamentu.

Súvislosti

Sacharovova cena za slobodu myslenia, pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi, je najvyšším ocenením EÚ za ľudské práva. Vznikla v roku 1988 a Parlament ju každoročne udeľuje jednotlivcom alebo organizáciám ako uznanie ich práce v jednej z týchto oblastí: ochrana ľudských a základných práv, najmä slobody prejavu, ochrana práv menšín, rešpektovanie medzinárodného práva, rozvoj demokracie a ochrana právneho štátu.

O mam

Odporúčame pozrieť

sacharovova-cena

Sacharovova cena: Poslanci rozhodli o trojici finalistov

Európski poslanci vo štvrtok rozhodli o tom, ktorí traja kandidáti na tohtoročnú Sacharovovu cenu za …

Consent choices