EU vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rozpočet EÚ 2025 sa zameria na výskum, zdravotníctvo, vzdelávanie a klímu

Európsky parlament požaduje rozpočet EÚ na rok 2025, ktorý sa zameria na zlepšenie života ľudí, zvýšenie konkurencieschopnosti a riešenie súčasných výziev.

Poslanci stanovili celkovú úroveň viazaných rozpočtových prostriedkov pre návrh rozpočtu na rok 2025 na takmer 201 miliárd eur, čo je o 1,24 miliardy eur viac ako návrh Komisie z júna minulého roka. Parlament chce podporiť programy životne dôležité pri riešení zdravotných problémov, pomoci mladým ľuďom, podpore poľnohospodárstva a vidieckych oblastí, pomoci ľuďom trpiacim prírodnými katastrofami, podpore klimatických opatrení, riadení migrácie a bezpečnostných potrieb a posilnení podpory EÚ pre susedné regióny, ktoré zažívajú geopolitické a humanitárne krízy. Poslanci odmietli škrty vo financovaní vo výške 1,52 miliardy eur, ktoré navrhla Rada, a stanovili platobné rozpočtové prostriedky na 153,5 miliardy eur.

Náklady na splatenie európskeho Nástroja na obnovu (EURI)

Náklady na splatenie EURI, ktoré sú dvojnásobkom sumy pôvodne plánovanej na rok 2025, by podľa Parlamentu nemali viesť k zníženiu financovania základných programov, ako sú Erazmus+ alebo výskum a vývoj. Poslanci chcú preto zvrátiť škrty členských štátov v rozpočtových prostriedkoch venovaných týmto oblastiam a trvajú na správnom využívaní nového „kaskádového mechanizmu EURI“, ktorý zaviedla revízia dlhodobého rozpočtu EÚ. Tento mechanizmus je navrhnutý tak, aby zvládal rastúce náklady na pôžičky v rámci Novej generácie EÚ bez toho, aby to ovplyvnilo kľúčové iniciatívy, pri zachovaní flexibility rozpočtu a schopnosti reagovať.

Vyhlásenia spravodajcov

Victor Negrescu (S&D, Rumunsko), hlavný spravodajca pre rozpočet EÚ na rok 2024 (pre oddiel III – Komisia), uviedol: „Dnešné hlasovanie je silným signálom podpory rozpočtu EÚ, v ktorého centre sú občania a ktorý sa zameriava na investície do hospodárskeho rozvoja a zlepšovania životov ľudí. Preto žiadame o zvýšenie 110 miliónov eur na aktivity v oblasti zdravia, ďalších 70 miliónov eur na Erazmus, 42 miliónov eur na ochranu našich občanov pred dopadmi prírodných katastrof, ďalších 96 miliónov eur na poľnohospodárstvo, 120 miliónov eur na humanitárnu pomoc, 110 miliónov eur pre Východné a Južné susedstvo.“

Viac..  Michal Wiezik: Návrat ku spaľovacím motorom je vylúčený, automobilky musia vedieť konkurovať Číne

Niclas Herbst (EPP, Nemecko) spravodajca pre ostatné sekcie ovedal:„Kybernetická bezpečnosť je pre inštitúcie EÚ životne dôležitá a od roku 2023 zostáva naliehavým problémom.Tiež je dôležité zabezpečiť, aby mali inštitúcie dostatok zamestnancov na plnenie nových úloh, ako je napríklad implementácia zákona o umelej inteligencii. Okrem toho je nevyhnutné zlepšiť bezpečnosť budov Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, a najmä delegácií vo vzdialených a vysoko rizikových oblastiach. Na vyriešenie tohto problému je potrebné zvýšiť sumu o 37 miliónov eur.“

Ďalší postup

Hlasovanie iniciuje trojtýždňové „zmierovacie“ rozhovory s Radou s cieľom dosiahnuť dohodu o budúcoročnom rozpočte, o ktorom potom musí hlasovať Parlament a podpísať ho jeho predsedníčka.

Súvislosti

Viac ako 90 % rozpočtu EÚ financuje aktivity v krajinách EÚ a mimo nej, z ktorých majú prospech občania, regióny, poľnohospodári, výskumníci, študenti, mimovládne organizácie a podniky. Na rozdiel od vnútroštátnych rozpočtov je rozpočet EÚ primárne zameraný na investície s cieľom vytvárať rast a príležitosti v celej Únii.

EÚ slúži 27 krajinám s celkovým počtom obyvateľov 450 miliónov. Vzhľadom na tieto čísla je ročný rozpočet EÚ v skutočnosti dosť malý – v priemere 160 – 180 miliárd EUR ročne v rokoch 2021 – 27. To je porovnateľné s národným rozpočtom Dánska, ktorý slúži 5,6 miliónom ľudí, a je asi o 30 % menší ako rozpočet Poľska, ktoré slúži 38 miliónom ľudí.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lucia Yar v štúdiu JOJ 24

Europoslankyňa Lucia Yar: Chcem, aby peniaze išli viac do regiónov, ktoré to potrebujú

​ Toto je vaše prvé volebné obdobie v Európskom parlamente. Ako ste sa zabývali v …

Consent choices