Ľubica Karvašová, europoslankyňa /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Ľubica Karvašová: Európskej únii sa stále nepodarilo dostať nelegálnu migráciu pod kontrolu, potrebujeme európske riešenie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE.

V júli 2024 predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen povedala Parlamentu, že je potrebné viac pracovať na spoločnom prístupe k návratom, ktorý má byť pripravený pod vedením budúceho komisára pre vnútorné záležitosti a migráciu. Keďže sa nedosiahla dohoda o aktualizácii návrhu smernice o návratoch z roku 2018, očakáva sa, že poslanci budú aj naďalej diskutovať o tom, ako zlepšiť existujúce pravidlá a ich uplatňovanie, aby sa zvýšila miera návratu tých štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí nemajú nárok na pobyt v EÚ. Je tiež pravdepodobné, že zdôraznia význam spolupráce s tretími krajinami, a to aj pri readmisii vlastných štátnych príslušníkov.

Debata prichádza v čase, keď sa EÚ a jej členské štáty pripravujú na uplatňovanie Paktu o migrácii a azyle. Ďalšími otázkami, o ktorých sa hovorí, je napríklad nedávno oznámený plán poľského premiéra Donalda Tuska umožniť v určitých prípadoch dočasne pozastaviť právo žiadať o azyl, ako aj taliansky program posielania žiadateľov o azyl zachránených na mori do stredísk v Albánsku, aby tam počkali na rozhodnutie o svojich žiadostiach.

Viac..  Pobaltské štáty a Poľsko chcú, aby EÚ spolufinancovala rozsiahlu obrannú líniu

O red

Odporúčame pozrieť

Branislav Ondruš: Slovensko nevyhnutne potrebuje investovať do železničnej dopravy

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices