Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Poľsko: Poslanci schválili kontroverznú reformu súdnictva

VARŠAVA / Poľskí poslanci schválili sporný návrh zákona, ktorý dáva kontrolu nad najvyšším súdom politikom a nie sudcom. Kontroverzná reforma vyvolala znepokojenie v Európskej únii a v Poľsku vlnu protestov. Podľa jej kritikov totiž ničí nezávislosť súdnictva a ohrozuje vládu práva v krajine.

Návrh zákona predložený vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) dáva napríklad právo menovať sudcov najvyššieho súdu politikom, nie odborníkom na právo. Zároveň tiež reorganizuje štruktúru súdu. V stredu poslanci väčšinou hlasov poslali sporný návrh zákona na ďalšie preskúmanie špeciálnej parlamentnej komisii. Tá však odmietla viac než tisíc pozmeňujúcich návrhov opozície voči návrhu a poslala ho späť do parlamentu na schválenie. Teraz návrh poputuje do Senátu a bude čakať na podpis prezidenta Andrzeja Dudu, než vstúpi do platnosti.

Počas schvaľovania v dolnej komore sa vo Varšave konali protivládne protesty. Ľudia transparentmi vyzývali Dudu, aby zákon vetoval. Protesty sa očakávajú aj večer.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Vývojom v Poľsku sa bude zaoberať aj Európska komisia, ktorá však neprijme žiadne kroky, kým nebude známa finálna verzia zákona. Vládna strana tvrdí, že súdnictvo v Poľsku potrebuje prejsť radikálnou reformou, aby bolo efektívne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices