Ochorieť v inej členskej krajine EÚ? Na toto všetko máte nárok

dieťa v nemocnici
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Vysoká úroveň ochrany zdravia, právo využívať lekársku starostlivosť, prístup k zdravotnej starostlivosti, preventívne, diagnostické a liečebné ošetrenie bez ohľadu na finančné prostriedky, pohlavie alebo národnosť. Aj toto sú pravidlá zakotvené v Európskej únii. Toto sú výhody pacienta v rámci Európskej únie:

Získanie zdravotnej starostlivosti. Ak ochoriete počas výletu do inej krajiny EÚ a treba navštíviť lekára, nie je potrebné skrátiť vašu návštevu a vrátiť sa domov na ošetrenie. Stačí si vziať so sebou váš európsky preukaz zdravotného poistenia.

Ak ste sa rozhodli pre lekárske ošetrenie v inej krajine EÚ, za určitých okolností ho budete mať uhradené. V niektorých prípadoch domovské krajiny môžu vyžadovať predchádzajúci súhlas pred vycestovaním za liečbou.

Kontaktný bod v každom členskom štáte poskytne informácie pacientom o ich právach na zdravotnú starostlivosť po celej Európe. Prístup k informáciám o kvalite a bezpečnosti starostlivosti vám umožní prijímať informované a správne rozhodnutia. Tieto kontaktné miesta môžu tiež poskytovať informácie o európskych referenčných sieťach, kde môžete získať vysokošpecializovanú zdravotnú starostlivosť napríklad v prípade zriedkavého ochorenia.

Záruka, že vás bude liečiť kvalifikovaný zdravotnícky personál – lekári, zubári, sestry, pôrodné asistentky a farmaceuti, ktorí splnili minimálne požiadavky EÚ.

Dostanete kópiu vašej lekárskej správy, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná zdravotný záznam poskytovanej liečby. Ako pacient máte právo na kópiu lekárskeho záznamu s cieľom zabezpečiť kontinuitu starostlivosti a ošetrené lekárom podľa vlastného výberu, taktiež ak pokračujete v liečbe v inom členskom štáte.

Komisia stanovila pravidlá vzájomného uznávania predpisov medzi členskými štátmi a minimálny zoznam prvkov zahrnutých v cezhraničných lekárskych predpisoch.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Liečba musí byť schválená členskými štátmi alebo Komisiou predtým, ako bude prístupná na trhu EÚ. To zaisťuje pacientom, že sú liečení liekmi, ktoré spĺňajú prísne normy kvality, bezpečnosti a účinnosti.

Máte právo oznámiť akékoľvek nežiaduce reakcie na lieky priamo vnútroštátnym orgánom. Môžete tak urobiť cez vášho lekára, farmaceuta, sestru alebo iného zdravotníckeho odborníka.

Európske pravidlá o zdravotníckych pomôckach siahajú od jednoduchých obväzov až po život zachraňujúce prístroje s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň bezpečnosti pacienta a rýchleho prístupu k inovatívnym technológiám.

Využívanie spoločných vysokých štandardov kvality krvi, orgánov a tkanív, čo je záruka kvality a bezpečnosti liečby pacientov. Spoločné pravidlá platia v celej EÚ, aby bolo isté, že všetok darovaný ľudský materiál je bezpečný a dôkladne preskúmaný, aby sa zabránilo prenosu ochorení, napríklad HIV alebo hepatitídy. Okrem toho EÚ financuje projekty a činnosti, ktoré podporujú vnútroštátne orgány vo výcviku svojich inšpektorov, zlepšovaní ostražitosti systémov, ako aj v organizácii a prístupe k službám vnútroštátnej transfúzie a transplantácie.

O kat

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices