utecenci, azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ zlepšuje spoločný európsky azylový systém

Parlamentný výbor pre občianske slobody schválil nové legislatívne návrhy, ktoré urýchlia proces žiadania o azyl v EÚ.

Migračná kríza v Európe odhalila nedostatky v azylovom systéme Únie. Podľa nových návrhov, ktoré v stredu 25. apríla schválil parlamentný výbor pre občianske slobody, sa vytvorí spoločný postup na udeľovanie medzinárodnej ochrany v EÚ. Po odsúhlasení rokovacieho mandátu v pléne začnú europoslanci vyjednávať o nových pravidlách s Radou. Cieľom novej právnej úpravy je zabrániť tzv. „azylovej turistike“ a zabezpečiť viac jednotnosti pri vybavovaní žiadostí naprieč celou EÚ.

Laura Ferrara, ktorá je za návrh zodpovedná, počas rozpravy pred hlasovaním zdôraznila fakt, že migračná kríza z posledných rokov ukázala značné  medzery v procesoch žiadania o azyl. „Bolo dôležité dohodnúť sa na stručnom a jednotnom postupe, ktorý nebude zbytočne  byrokraticky zaťažovať jednotlivé krajiny. Vidíme jasnú lehotu: šesť mesiacov na prijatie alebo odmietnutie medzinárodnej ochrany.“ Členka talianskej strany EFDD tiež dodáva, že žiadatelia o azyl budú mať nárok na bezplatnú právnu pomoc. „Chceme utečencom zaručiť práva, či už ide o právo na informácie, alebo o samotný proces žiadania o azyl.

Žiadatelia by mali požiadať o azyl v prvej krajine EÚ, do ktorej vstúpili, prípadne v jednej z krajín, ktorá bola určená v súlade s Dublinským systémom. Nové pravidlá tiež zaručia aj prísnejší dohľad a ochranu detí, či zoznam krajín, ktoré sú považované za bezpečné – krajiny, ktorí majú demokratický systém a ich obyvateľom nehrozí po návrate prenasledovanie, či iné násilné tresty. Výbor zdôraznil, že Turecko nemožno považovať za bezpečnú krajinu pôvodu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Návrhy sú súčasťou širšieho projektu na modernizáciu európskeho azylového systému. V jeho pozadí je preskúmanie Dublinského systému, ktoré určuje krajinu EÚ zodpovednú za spracovanie každej žiadosti o azyl. Parlament tiež podporil návrhy na posilnenie súčasného Európskeho podporného úradu pre azyl.

V roku 2017 bolo v EÚ, Nórsku a Švajčiarku podaných dokopy 706 913 žiadostí o azyl. Europoslanci stále čakajú, aby vlády členských štátov EÚ schválili spoločnú pozíciu v kľúčovej reforme Dublinského nariadenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices