Euro si minulý týždeň voči doláru polepšilo!

euro
PHOTO: Flickr.

Na trhu v posledných dňoch dominujú tri nosné témy – situácia na Ukrajine, stupňujúce sa napätie v Iraku a kroky ECB. Uplynulý pondelok sa pozornosť venovala posledným dvom spomenutým faktorom. Euru sa v úvode obchodovania nedarilo a po príchode európskych obchodníkov sa dostalo na dohľad úrovne 1,3510 EURUSD. Tu sa ale odrazilo nahor a popoludní sa dostalo až na úroveň 1,3580 EURUSD. Postarali sa o to správy z prostredia ECB.

Podľa neoficiálnych zdrojov totiž ECB v najbližších mesiacoch neplánuje prísť so žiadnym ďalším opatrením na podporu ekonomiky a teda to, čo nám predstavila začiatkom júna, je nateraz finálne riešenie. Posilňovanie eura v utorok nepokračovalo a naopak, po príchode amerických obchodníkov k monitorom sa kurz spoločnej meny eurozóny porúčal nadol. V úvode dňa sa euro voči doláru obchodovalo na hladine 1,3570 EURUSD.

Májová miera inflácie v USA dosiahla medziročných 2,1 % a oproti februáru tak zrýchlila. Správa podporila dolár a euro tak oslabilo na úroveň 1,3540 EURUSD, v blízkosti ktorej napokon obchodovanie aj uzavrelo. Euro v stredu voči doláru postupne posilňovalo a do zverejnenia výsledku zasadnutia amerického Fed-u si polepšilo z rannej úrovne 1,3540 EURUSD na 1,3580 EURUSD. Dopoludnia sa pozornosť venovala minútkam z ostatného zasadnutia britskej BoE, ktorá sa profiluje ako prvá veľká centrálna banka pripravená čoskoro upustiť od mimoriadne voľnej menovej politiky a zdvihnúť úrokové sadzby nahor.

Deň bol na makroekonomické zverejnenia chudobný a obchodníci tak vyčkávali na večerné rozhodnutie Fed-u. To výraznejšie neprekvapilo a euro tak pokračovalo v miernom posilňovaní. Vo štvrtok si spoločná mena eurozóny voči doláru polepšila o desatinku percenta na záverečnú úroveň 1,3610 EURUSD.

Počas dňa však euro voči doláru testovalo aj hladinu 1,3640 EURUSD. V piatok spoločná mena eurozóny oslabila voči doláru pod hladinu 1,3600 EURUSD a popoludní sa krátkodobo nachádzala aj na úrovni 1,3565 EURUSD. V závere dňa však euro opäť mierne posilnilo a obchodovanie tak nakoniec zatváralo na úrovni 1,3600 EURUSD.

Viac..  Komentár Jozefa Mihála: Sporitelia v druhom pilieri, držte sa!

Podľa Dany Špacírovej, analytičky Poštovej banky kurzy mien nášho regiónu voči euru sa minulý týždeň vyvíjali striedavo. Poľský zlotý voči euru za týždeň stratil – 1,2 % a v piatok zatváral na úrovni 4,1690 EURPLN. K miernemu posilneniu došlo na strane maďarského forintu, ktorý v priebehu uplynulého týždňa voči euru zhodnotil o 0,2 % a piatkové obchodovanie

Americký Fed opäť znížil mesačný objem nákupov

Americký Fed minulý týždeň v súlade s očakávaniami ponechal základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni do 0,25 % a znížil mesačný objem nakupovaných aktív o ďalších – 10 mld. USD na 35 mld. USD mesačne. Centrálni bankári zároveň predstavili svoje aktualizované očakávania ohľadom nastavenia menovej politiky. Dvanásť z nich očakáva prvé zvýšenie úrokových sadzieb v roku 2015 a zvyšní traja až v roku 2016. Zároveň sa zvýšil počet centrálnych bankárov, ktorí ku koncu roka 2015 očakávajú základnú sadzbu na úrovni aspoň 1 % a do konca roka 2016 na úrovni aspoň 2,5 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna

Najnovšie údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových …

Consent choices