Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union-EP.

EIT: Apel na Komisiu bol úspešný, vzrastie podpora startupov, podnikov či regiónov

Mnohí to, žiaľ, stále nepovažujú za dôležitú tému. Keď však podporíme výskum a inovácie v Európe, získame hneď dva benefity. Zvýšime našu konkurencieschopnosť v globálnom meradle a pomôžeme riešiť mnohé súčasné komplexné výzvy. Príkladom je vytvorenie a rozvoj skutočne udržateľných, spravodlivých a inkluzívnych komunít.

Európsky inštitút pre inovácie a technológie musí hrať prím

Dnes už desaťročný Európsky inštitút pre inovácie a technológie (EIT) je jedinečná iniciatíva, ktorá spája vzdelávanie, výskum a podnikanie v sieti inovačných ekosystémov. EIT slúži na podporu startupov, malých a stredných podnikov či regiónov, čím zvyšuje životnú úroveň naprieč Európou. Už dnes zoskupuje viac ako 800 partnerov i 200 startupov a poskytuje vzdelanie takmer 800 študentom.

EIT si však vyžaduje primeranú rozpočtovú a politickú podporu a koordinované úsilie zo strany európskych spoluzákonodarcov. Najmä Európska komisia doteraz nevynaložila všetko úsilie na podporu tejto inštitúcie.

Apel na Komisiu priniesol výsledky, podpora vzrastie

Koncom mája sme preto spolu s 12 ďalšími europoslancami Komisii napísal list, v ktorom sme žiadali, aby Komisia inštitút pevne začlenila do štruktúry programu Horizont Európa (na obdobie rokov 2021 až 2027) a sformulovala potrebnú implementačnú maticu EIT. Odpoveď Komisie na tento list je pozitívna: nový návrh Komisie predstavuje rozpočet vo výške 100 miliárd EUR pre výskum a inovácie, z čoho 3 miliardy pripadnú na podporu EIT. Tieto sumy predstavujú zvýšenie o 25 % v porovnaní s predchádzajúcim viacročným finančným rámcom a Komisia ubezpečuje, že EIT teraz tvorí jadro stratégie podpory inovácií v rámci programu Horizont Európa.

Viac..  Komentár Jozefa Mihála: Sporitelia v druhom pilieri, držte sa!

Tu sa naše úsilie však nekončí. Nová strategická inovačná agenda na obdobie rokov 2021 až 2027 má byť predstavená začiatkom budúceho roka a ja dúfam, že Komisia naplní svoje sľuby ohľadom uprednostňovania výskumu a inovácií. Iba s plnou podporou Komisie sa môže potenciál EIT plne realizovať a európska invenčnosť plne rozvinúť.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices