brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dohoda medzi Londýnom a Európskou úniou je na spadnutie. Politici hovoria o konkrétnych termínoch

BRUSEL / Dohoda medzi Európskou úniou a Londýnom o podmienkach odchodu z únie by mohla byť hotová možno už tento mesiac alebo v novembri. Povedal to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Predseda Európskej rady prehlásil, že verí v dohodu do konca roka.

Junker v rozhovore, s ktorými prišli rakúske médiá povedal: „Ak dohoda nebude hotová do konca októbra, tak to dokončíme v novembri.“  Podľa neho sa postoje oboch strán v posledných dňoch zblížili. „Ešte síce nie je hotová, ale naša vôľa dosiahnuť porozumenie s britskou vládou je nezlomná,“ dodal.

„Musíme sa vyhnúť scenáru odchodu z únie bez dohody,“ uviedol šéf Európskej komisie s tým, že taký vývoj by nebol dobrý pre ani jednu zo strán. Na otázku, či je ešte vôbec možné, aby Británia z EÚ neodišla, odpovedal vyhýbavo. „To je na uvážení britského parlamentu a britskej vlády. Do vnútorných vecí britského kabinetu sa nechcem miešať,“ povedal Juncker.

Už v piatok v rakúskom parlamente Juncker prehlásil, že dúfa v dohodu v novembri, ale dodal že jednania nie sú jednoduché, pretože EÚ „dostáva z Londýna rôzne signály,“ a zároveň sa na túto tému obrazne vyjadril, že: „Z britskej strany zaznieva mnohohlasný zbor a my sa tie hlasy snažíme dať dokopy, aby sme získali melódiu.“ Optimizmus ohľadom dohody EÚ s Britániou vyjadril v sobotu aj Donald Tusk: „Verím, že je šanca dosiahnuť dohody do konca roka.“

Briti schválili odchod svojej krajiny tesnou väčšinou v referende v júni 2016, z EÚ by mala podľa predbežných plánov Británia odísť v marci budúceho roka. Dohodu by ale Briti s EÚ mali dosiahnuť čo najskôr, pretože ju musia ratifikovať jednotlivé členské štáty Európskej únie.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices