eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Účasť v eurovoľbách bola najvyššia za posledných dvadsať rokov

Európske voľby sa skončili v s najvyššou účasťou za posledné dve desaťročia. Noví poslanci sa budú teraz združovať do politických skupín a rozhodnú aj o novom predsedovi Európskej komisie.

Účasť

Tohtoročných európskych volieb sa zúčastnila viac ako polovica oprávnených voličov v EU, čo znamená najvyššiu účasť za posledných dvadsať rokov. Zastavil sa aj trend klesajúcej účasti, po prvýkrát od roku 1979, kedy prebehli prvé priame európske voľby, sa účasť v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami zvýšila.

Volebná účasť v porovnaní s rokom 2014 sa zvýšila až v 21 krajinách.

Na Slovensku prišiel historicky najvyšší počet voličov: 22,74%, čo predstavuje nárast o takmer 10 percentuálnych bodov a až 74 %. O desať percentuálnych bodov si polepšilo dokopy sedem krajín, Španieli dokonca o 20,51 percentuálneho bodu.

Výsledky

Konečné výsledky sú zatiaľ k dispozícii pre Chorvátsko, Cyprus, Česko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko a Slovensko. Írsko a Spojené kráľovstvo poskytli národné odhady. Ostatné krajiny majú zatiaľ len predbežné výsledky.

Detaily sa dozviete na web stránke vysledky-volby.eu, kde sú pravidelne pridávané najnovšie výsledky, ktoré prichádzajú z jednotlivých krajín.

Politické skupiny

Novozvolení poslanci sa teraz musia rozhodnúť, do ktorej politickej skupiny sa zaradia alebo či vytvoria novú. Skupiny združujú poslancov z rozličných krajín na základe ich politických preferencií. Skupina musí pozostávať z minimálne 25 poslancov pochádzajúcich z najmenej siedmych krajín.

Viac..  Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

Poslanci môžu ostať aj nezaradení, no ako členom skupiny im patria určité výhody, majú viac vplyvu aj viac priestoru na prejavy vo výboroch alebo v pléne.

Kto bude predsedom Európskej komisie

Kandidátov na túto funkciu predstavujú európske politické strany ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu. Hlavný kandidát, ktorého nominuje Európska rada (hlavy štátov alebo vlád) s prihliadnutím na výsledky európskych volieb, sa po hlasovaní v novom Európskom parlamente stáva predsedom Európskej komisie.

Kandidáti na post šéfa európskej exekutívy sa niekedy označujú aj nemeckým termínom spitzenkandidaten. Tento systém bol prvýkrát použitý po voľbách v roku 2014, keď bol za predsedu Komisie zvolený Luxemburčan Jean-Claude Juncker.

Títo kandidáti sa teraz budú snažiť vytvoriť v parlamente koalície, ktoré by ich mohli podporiť. Už v utorok 28. mája sa bude v Bruseli konať summit európskych lídrov, kde budú preberať výsledky volieb a rokovať o tom, koho zo šiestich kandidátov navrhnú na post predsedu komisie. Hovoriť sa bude aj o možných predsedoch ďalších inštitúcií. Rada by chcela nových lídrov nominovať do konca júna.

O dac

Odporúčame pozrieť

Deň Európy: pred európskymi voľbami sa pamiatky v mestách EÚ rozsvietia v jej farbách

Výzvy na účasť občanov v európskych voľbách, ktoré sú naplánované na 6. – 9. júna, …

Consent choices