Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Briti hľadajú nástupcu Theresy May. Najväčšie šance má zatiaľ Boris Johnson

LONDÝN / Boris Johnson ovládol hlasovanie o výbere nástupcu bývalej premiérky Theresy May. Konzervatívni poslanci vo štvrtok vyradili z desiatich kandidátov troch, ďalších vylúčia v utorok. Johnsona podporilo 114 konzervatívnych poslancov.

Budúci utorok bude hlasovanie pokračovať druhým kolom a ďalšie kolá budú nasledovať, kým nezostane dvojica uchádzačov, z ktorých potom stranícka základňa vyberie víťaza.

Konzervatívci v hľadaní lídra strany, a tým aj premiéra, vyradili kandidátov, ktorých podporilo menej ako 16 zákonodarcov. Sitom tak neprešiel poslanec Mark Harper (10 hlasov), bývalá ministerka práce Esther McVeyová (9 hlasov) a Andrea Leadsomová (11 hlasov), ktorá v dolnej komore parlamentu riadila vládnu agendu.

Z 313 hlasujúcich konzervatívnych poslancov získal najväčšiu podporu práve Boris Johnson, čo sa aj očakávalo. Komentátori uvádzali, že Johnson sa usiloval o trojcifernú podporu. Najbližšie k Johnsonovi so 43 hlasmi bol minister zahraničia Jeremy Hunt, za ktorým bol minister životného prostredia Michael Gove s 37 hlasmi a za ním bol bývalý minister pre brexit Dominic Raabe s 27 hlasmi. Na piatom mieste s 23 hlasmi sa ocitol minister vnútra Sajid Javid, ktorého niektorí označovali za možné prekvapenie voľby.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Do ďalšieho kola postupujú aj minister zdravotníctva Matt Hancock s 20 hlasmi a minister pre medzinárodný rozvoj Rory Stewart s 19 hlasmi.

Ďalšou hranicou pre postup je 32 hlasov. Kolá budú pokračovať, kým neostanú dvaja uchádzači. Z nich potom členský základňa vyberie nového lídra strany, ktorý sa zároveň posadí do premiérskeho kresla. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices