Sakova, Johansson
Denisa Saková a Ylva Johansson. PHOTO: © European Union.

Slovensko navštívila eurokomisárka Johannsonová. Zaujímala sa o otázky migrácie a azylu

V utorok navštívila Slovensko európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová (SE). Cieľom jej návštevy bol nájsť spoločné základy pre konštruktívnu debatu v otázkach migrácie a azylu. Tá má prispieť k debate o pripravovanom Pakte o migrácii a azyle, ktorý patrí medzi priority Komisie Ursuly von der Leyenovej.

Komisárka sa stretla s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a v Európskom informačnom centre v Bratislave diskutovala so zástupcami mimovládnych organizácií Človek v ohrození, Slovenská katolícka charita, Medzinárodná organizácia pre migráciu, Liga za ľudské práva a Centrum pre výskum etnicity a kultúry.

Podľa komisárky Johansson patrí migrácia spolu so zmenou klímy a vnútornou bezpečnosťou k najdôležitejším oblastiam, ktoré musia byť efektívne riadené na európskej úrovni. „Mali by sme si spoločne sadnúť a nájsť pragmatický spôsob riešenia, ktorý by spočíval v kompromise prijateľnom pre všetkých 27 členských štátov,“ povedala komisárka. V týchto otázkach chce docieliť komplexný a udržateľný prístup, ktorý bude vychádzať z azylovej reformy navrhnutej v roku 2016 a bude brať ohľad na pozície členských štátov.

Komisárku zaujímal prístup Slovenska k otázke migrácie z pohľadu mimovládnych organizácií. Podľa ich predstaviteliek, medzi najväčšie výzvy nepatrí nadmerný počet prijatých aplikácií, ktorých bolo v roku 2019 len 200, ale nedostatočná integrácia azylantov do spoločnosti. S komisárkou diskutovali aj o nových možných spôsoboch riadenia migračnej politiky, vrátane sponzorovaného presídľovania, ktoré Komisia zvažuje a dopomohlo by k lepšej integrácii migrantov.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Zástupkyne mimovládnych organizácií zdôraznili, že na Slovensku sa vedie polarizovaná debata, ktorá mimovládnym organizáciám komplikuje viesť konštruktívnu debatu. Obe strany sa zhodli na tom, že je potrebné de-eskalovať debaty o migrácií a riešiť túto otázku pragmaticky.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices