Lukasenko
Alexander Lukašenko. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Prezident Lukašenko pripustil nové voľby, je ochotný rokovať. Búriť sa začali aj zamestnanci bieloruskej televízie

MINSK / Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je ochotný rokovať o zmene ústavy a rozdelení moci. Podľa ruskej agentúry RIA Novosit dokonca pripustil, že po novej ústave budú aj nové prezidentské voľby. Ostatné zdroje to ale zatiaľ nepotvrdili. Bielorusi požadujú jeho odchod a búria sa už aj zamestnanci štátnej televízie a viacerých veľkých fabrík. Spoza hraníc sa ozvala opozičná líderka Svitlana Cichanovská s vyhlásením, že je pripravená viesť krajinu. Zástupcovia Európskej únie budú o situácii v Bielorusku hovoriť v stredu na mimoriadnom stretnutí.

Situácia v Bielorusku sa vyhrocuje. K protestujúcim v uliciach sa pripájajú zamestnanci veľkých fabrík, ktorí vstúpili do štrajku. Prezident Alexander Lukašenko priletel vrtuľníkom do továrne na výrobu traktorov v Minsku s takýmto odkazom. „Tých, čo nechcú pracovať, nikto nedrží. Dvere majú otvorené a môžu odísť. Ospravedlňte ma za tieto nepopulárne slová. Povedal som všetko. A teraz si môžete ďalej skandovať, aby som odišiel,“ vyhlásil prezident Alexander Lukašenko. A ľudia naň zareagovali okamžite. Lukašenka vyprevadili z pódia s jednoznačným odkazom – odstúp.

Predpokladá sa, že do štrajku vstúpia aj zamestnanci minskej automobilky, rafinérie a ďalších veľkých firiem. Problém vysielať mala dnes aj štátna televízia. Viacero redaktorov a moderátorov na protest proti tomu, že nemohli informovať o protestoch v krajine. Diváci na twitteri zdieľali zábery prázdneho štúdia počas ranného vysielania. Pred budovou televízie sa protestovalo.

Viac..  Rada Európy: Novinári v celej Európe sú vystavení čoraz väčším výzvam a tlakom

Opozičná líderka Svetlana Cichanovská zverejnila vyhlásenie, že je pripravená viesť krajinu. Situácia sa musí upokojiť, politickí väzni musia byť prepustení a je potrebné pripraviť legislatívny rámec na organizáciu nových transparentných volieb.“

Alexander Lukašenko pripúšťa zmenu ústavy a rozdelenie moci, na ktorej sa podľa neho už pracuje. O situácii v krajine budú v stredu rokovať zástupcovia členských krajín európskej únie na mimoriadnej schôdzi. V rovnaký deň by mala stanovisko k Bielorusku vydať aj slovenská vláda.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices