Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ potvrdila kontroly exportu vakcín. Opatrenia majú zabezpečiť, aby všetci občania EÚ mali prístup k vakcínam

Európska únia (EÚ) potvrdila zavedenie kontrol exportu vakcín proti koronavírusu vyrobených v bloku. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

„Ochrana a bezpečnosť našich občanov je priorita a výzvy, ktorým teraz čelíme nám nenechali inú možnosť,“ uviedla Európska komisia (EK).

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová vysvetlila, že opatrenia majú zabezpečiť, aby všetci občania EÚ mali prístup k vakcínam a aby všetky strany „hrali podľa pravidiel“. „Tento prístup je postavený na dôvere, transparentnosti a zodpovednosti,“ povedala a zdôraznila, že „záväzky je potrebné dodržiavať a dohody sú záväzné. Predbežné kúpne zmluvy je potrebné rešpektovať“.

Kyriakidesová uviedla, že systém im umožní vedieť, či sa vakcíny vyvážajú z EÚ. Únii zase transparentnosť prináša „zodpovednosť spolu s členskými štátmi autorizovať tieto exporty vakcín“.

Únia, ktorá čelí tlaku pre pomalú distribúciu vakcín, sa v súčasnosti sporí s britsko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca pre avizované obmedzenie dodávok jej vakcíny. EK dnes aj zverejnila spornú zmluvu so spoločnosťou, aby podporila svoj argument, že si neplní svoje sľuby.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Predstavitelia EÚ sa vyjadrili, že spoločnosť by mala vyrovnať výpadky spôsobené výrobnými problémami v európskych závodoch použitím výrobkov z britských závodov. V stredu však AstraZeneca vysvetlila, že tomu bráni zmluva so Spojeným kráľovstvom.

Očkovaciu látku, ktorú AstraZeneca vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, dnes schválila Európska lieková agentúra.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices