Afganistan - EÚ. PHOTO: ©European Union 2020 - Source: EP

M. Beňová: Spojenecké angažovanie sa v Afganistane nás stálo príliš veľa

Situácia v Afganistane a spojenecká reakcia na ňu bola témou utorňajšej rozpravy so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom. Chaotické ukončovanie 20 ročnej vojenskej misie, opätovné uchopenie moci zo strany Talibanu, zmätok pri odchode z krajiny a zhoršená humanitárna situácia, totiž vyvolávajú skutočne veľké množstvo otázok.

Afganistan je nepochybne symbolom absolútneho zlyhania konceptu tzv. globálneho šírenia demokracie. „Teda pretláčania západných hodnôt, videnia sveta, či konceptu ľudských práv v akýchkoľvek podmienkach a bez dostatočného zohľadnenia historického kontextu, väzieb a ak je to potrebné aj za použitia sily,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Na to je nevyhnutné pamätať pri koncipovaní a následnej realizácii zahraničnej a bezpečnostnej politiky Únie. „Neexistuje viac priestor na podobné dobrodružstvá. Spojenecké angažovanie sa v Afganistane nás stálo príliš veľa, bohužiaľ aj vrátane ľudských obetí,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Dialo sa tak bez toho, aby sme mali na vývoj v krajine akokoľvek významný dosah a vplyv. „Opäť sa tak vynárajú otázky týkajúce sa autonómnejšieho rozvoja európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. Tie považujem v kontexte skúsenosti z Afganistanu za absolútne legitímne,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices