ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

Európska centrálna banka podľa jej šéfky nebude na zvýšenú infláciu reagovať prehnane

Terajšie posilnenie inflácie v eurozóne je dočasné a nepovedie Európsku centrálnu banku (ECB) k „prehnanej reakcii“ tým, že by stiahla stimuly alebo zvýšila úrokové sadzby. Povedala to v utorok šéfka ECB Christine Lagardová.

„Teraz pozorujeme predovšetkým fázu dočasnej inflácie spojenú so znovuotvorením ekonomiky,“ uviedla Lagardová v prejave na otvorení výročného fóra ECB o centrálnom bankovníctve. Šéfka ECB zhodnotila dôvody rastu inflácie, ku ktorým patria problémy dodávateľských reťazcov a vplyv porovnávacej základne vzhľadom na nezvyčajne nízku infláciu pred rokom v dôsledku veľmi nízkych cien ropy a daňových prázdnin počas kulminácie pandémie koronavírusu. „Kľúčovou úlohou je zaručiť, že nebudeme prehnane reagovať na dočasné šoky na strane ponuky,“ vyhlásila Lagardová.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Medziročná inflácia v eurozóne bola v auguste na úrovni 3 percentá. ECB aj ekonómovia zo súkromného sektora však predpovedajú, že inflácia klesne v roku 2022. ECB teraz prognózuje, že ekonomika eurozóny sa vráti na úroveň z obdobia pred pandémiou ochorenia COVID-19 v závere tohto roka.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna

Najnovšie údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových …

Consent choices