vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európski miestni a regionálni lídri vyzývajú na dodržiavanie princípu partnerstva v rámci kohéznej politiky

Európski miestni a regionálni lídri upozorňujú na dôležitosť partnerstva medzi rôznymi úrovňami správy v nových programoch kohéznej politiky Európskej únie (EÚ). Plenárne zasadnutie Európskeho výboru regiónov, ktorý o tom informuje na svojej webstránke, prijalo stanovisko k účinnému zapojeniu miestnych a regionálnych orgánov do programov kohéznej politiky na obdobie 2021 – 2027, pričom jeho členovia žiadajú o úplné rešpektovanie „princípu partnerstva“ a jeho uplatňovania v rámci nových nástrojov financovaných z iniciatívy NextGenerationEU.

Stanovisko, ktoré navrhol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, sa opiera o výsledky nedávnej štúdie zadanej výborom, ktorá ukazuje, že zapojenie partnerov do prípravy nového programového obdobia 2021 – 2027 sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím 2014 – 2020 zlepšilo len mierne. Štúdia zistila, že potenciál partnerstiev je v mnohých krajinách stále nedostatočne využívaný, pričom niektorým miestnym a regionálnym orgánom stále chýba priame zapojenie vo všetkých fázach programovacích období. „Chcel by som zdôrazniť dôležitosť zapojenia regionálnych a miestnych orgánov do rokovaní o novom programovom období na úrovni EÚ. V diskusiách medzi vládami a Európskou komisiou často chýba regionálny rozmer a spoľahlivé údaje. Preto treba posilniť hlas regiónov a miest,“ vyjadril sa Droba.

Miestni a regionálni lídri vyzývajú na plné uplatňovanie zásad partnerstva v rámci nových nástrojov ako sú Fond na spravodlivú transformáciu a Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti (RRF), ktoré sú financované z NextGenerationEU. Zároveň poukazujú na zásadný vplyv, ktorý bude mať RRF na kohéznu politiku, a na riziko možných duplikácií a nesúladu medzi týmito nástrojmi, ktoré by oslabili účinnosť investícií EÚ. Vyzývajú na prijatie hlavných strategických dokumentov pre nové programové obdobie bez odkladu, aby ich zavedenie mohlo začať čo najskôr a varujú pred trendmi smerom k centralizácii v programovaní a implementácii štrukturálnych fondov v dôsledku pandémie a súbežnému priebehu dvoch programovacích období.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Európsky výbor regiónov tiež vyzýva Európsku komisiu, aby pozorne monitorovala uplatňovanie princípu partnerstva pri neformálnych rokovaniach s členskými štátmi, ako aj pri posudzovaní návrhov partnerských dohôd a operačných programov, a aby poskytovala členským štátom a príslušným orgánom odporúčania na zlepšenie partnerských postupov.

Kohézna politika s rozpočtom 392 miliárd eur na obdobie 2021 – 2027 je hlavná investičná politika Európskej únie. Dohody o partnerstve a operačné programy sú základnými kameňmi kohéznej politiky a stanovujú stratégie členských štátov o tom, ako využiť štrukturálne fondy na posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti znižovaním rozdielov medzi regiónmi. Výbor upozorňuje, že na úspešné uspokojenie potrieb občanov v teréne, má zásadný význam úplné zapojenie miestnych a regionálnych orgánov, sociálno-ekonomických partnerov a občianskej spoločnosti do všetkých fáz prípravy a vykonávania týchto kľúčových dokumentov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Európska únia – to sme my a nikto iný

🇪🇺🇸🇰 20 rokov spolu! ❤️ Taký dlhý čas je EÚ naša každodenná samozrejmosť. Radšej si …

Consent choices