plyn, ropovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia chce uznať plyn a jadrovú energiu za tzv. zelené zdroje

Európska komisia (EK) navrhla plány označiť niektoré druhy plynu a jadrovú energiu za nízkouhlíkové zdroje energie, ktoré by mali byť súčasťou desaťročia trvajúceho procesu k postupnej klimatickej neutralite. Referuje o tom spravodajský portál BBC.

Komisia v návrhu tvrdí, že plyn a jadrová energia sú kľúčom k prechodu na čistejšiu energiu. Návrh prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako sa krajiny na klimatickom samite COP26 v škótskom Glasgowe zaviazali udržať nárast priemerných teplôt na svete „hlboko pod“ dvomi stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou.

„Je potrebné uznať, že plyn a jadrová energia môžu prispieť k dekarbonizácii hospodárstva únie,“ uvádza sa v návrhu EK. Podľa návrhu by sa za „zelené“ považovali iba plynové a jadrové elektrárne s najvyššími štandardmi. Jadrové elektrárne by tiež museli mať prísne plány likvidácie odpadu. V prípade plynu by mal existovať limit, koľko oxidu uhličitého sa môže uvoľniť na kilowatthodinu vyrobenej energie.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Ak väčšina členských štátov EÚ podporí tento návrh, od roku 2023 to bude súčasťou platnej legislatívy. Jadrovú energiu v rámci EÚ presadzovalo najmä Francúzsko. Naopak, zámer EK označiť plyn a jadrovú energiu za „zelené“ vyvolal kritiku zo strany Nemecka, ktoré je v procese postupného odstavovania jadrových elektrární a v prevádzke ich má už len niekoľko.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices