Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prístupové rozhovory Albánska a Severného Macedónska by sa mali začať teraz, vraví eurokomisár Várhelyi

Európska únia tvrdo pracuje na tom, aby presvedčila Bulharsko a Severné Macedónsko na ukončenie sporu a otvorenie cesty pre rokovania o členstve v EÚ pre Severné Macedónsko a Albánsko. Počas návštevy Tirany to povedal eurokomisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi.

Bulharsko, ktoré vstúpilo do EÚ v roku 2007, zablokovalo začatie týchto rozhovorov a tvrdilo, že Severné Macedónsko nedokázalo dodržať časti dohody o priateľstve z roku 2017 medzi týmito dvoma susednými krajinami. Bulharsko chce, aby Severné Macedónsko vo svojej ústave uznalo etnickú bulharskú menšinu, ale spochybňuje existenciu macedónskej menšiny v Bulharsku.

Lídri EÚ dali v roku 2020 Albánsku a Severnému Macedónsku „zelenú“ na začatie prístupových rokovaní, hoci dátum vtedy nebol stanovený. Keďže úsilie týchto dvoch krajín je prepojené a začatie prístupových rokovaní si vyžaduje jednomyseľný súhlas krajín EÚ, bulharské veto obom znemožnilo napredovať v procese integrácie do EÚ. Várhelyi povedal, že „bezpečnosť EÚ je ohrozená“, a preto by sa prístupové rozhovory mali začať teraz.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Albánsky premiér Edi Rama naznačil, že keď sa patová situácia nevyrieši, Albánsko môže ísť samo vo svojom úsilí začať rozhovory o členstve v EÚ. Povedal, že Albánsko počká do júna a nebude donekonečna čakať na zmenu bulharského postoja.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices