ukrajina-eu
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ musí posilniť podporu občanom a podnikom a pomoc Ukrajine, žiadajú europoslanci

Europoslanci žiadajú o finančnú podporu na riešenie dôsledkov vojny na Ukrajine. Zdrojom má byť konfiškácia aktív ruských oligarchov, nové zdroje EÚ a plné využitie existujúceho rozpočtu. V prijatom uznesení o hospodárskych a sociálnych dôsledkoch ruskej vojny na Ukrajine pre EÚ poslanci Európskeho parlamentu konštatujú, že samotná vojna a „odôvodnené sankcie voči Rusku a Bielorusku ovplyvňujú oživenie hospodárstva Európskej únie po pandémii a predstavujú vážnu hrozbu pre obnovu EÚ“. Tento stav je nutné riešiť „s cieľom pomôcť domácnostiam a podnikom… a udržať podporu občanov pre opatrenia prijaté proti Rusku a na podporu Ukrajiny“. Uznesením sa uzavrela plenárna rozprava, ktorá sa konala 4. mája v Štrasburgu.

Existujúce finančné nástroje dôsledky vojny nepokryjú

Poslanci tvrdia, že existujúce nástroje ako Next Generation EU, SURE (Podpora na zmiernenie rizík nezamestnanosti v núdzovej situácii) alebo systém flexibility rozpočtu EÚ nepostačujú na zmiernenie negatívnych vplyvov vojny a na pokrytie nákladov EÚ spojených so sankciami uvalenými na Rusko. Požadujú preto zavedenie neočakávanej dane zo zisku pre energetické spoločnosti, zaistenie a skonfiškovanie majetku ruských oligarchov a dodatočnú flexibilitu v rozpočte EÚ. Viacročný finančný rámec by sa mal zrevidovať, pravidlá štátnej pomoci by sa mali uplatňovať pružnejšie, úroveň záruky EÚ v rámci Programu InvestEU by sa mala zvýšiť a Európska komisia by mala byť podľa poslancov pripravená navrhnúť nové programy, ak to bude potrebné. Europoslanci tiež vyzývajú EÚ na zriadenie Fondu solidarity s Ukrajinou.

Pomoc ľuďom a podnikom pri prekonávaní ťažkých časov

Poslanci Európskeho parlamentu zdôraznili, že vojna ešte zhoršila krízovú situáciu v oblasti cien energií, ktorá negatívne ovplyvnila kúpnu silu a prevádzkové náklady. Tento stav si vyžaduje rýchly zásah. Členské štáty by mali podľa poslancov zvýšiť svoju sociálnu podporu a dodatočné zdroje je potrebné vyčleniť na pomoc zraniteľným, ale životaschopným podnikom.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Poslanci tiež zdôrazňujú, že rast miezd by mal zohľadňovať dlhodobú infláciu a rast produktivity s cieľom zachovať kúpnu silu domácností. Mal by vzniknúť dočasný európsky balík sociálnej odolnosti, ktorý bude koordinovať opatrenia a prostriedky na posilnenie systémov sociálneho zabezpečenia a sociálnej ochrany v EÚ, požadujú poslanci.

Investícia do autonómie

Poslanci EP kladú osobitný dôraz na rozvoj autonómie EÚ. Vyzývajú, aby bol na tento účel zriadený nový špecializovaný európsky fond. Z Fondu strategickej autonómie pre Európu by sa financovala cezhraničná energetická infraštruktúra, výroba energie z obnoviteľných zdrojov a opatrenia energetickej efektívnosti, kybernetická bezpečnosť, konkurencieschopnosť priemyslu, potravinová bezpečnosť, obehové hospodárstvo a udržateľný rozvoj.

V prijatom uznesení poslanci tiež poznamenávajú, že bývalí politici ako Esko Aho, Francois Fillon a Wolfgang Schüssel nedávno odstúpili zo svojich pozícií v ruských firmách, a dôrazne požadujú, aby ostatní, ako Karin Kneissl a Gerhard Schröder, urobili to isté.

O mam

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices